Hou je aan de snelheidsbeperkingen en red levens!

Met deze slogan heeft de Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) haar tweede campagne rode verkeersassen gelanceerd, om de strijd aan te binden met onveilige rijsnelheden en om te beantwoorden aan de doelstelling om de algemene verkeersveiligheid op haar grondgebied te verbeteren en in het bijzonder om het aantal ongevallen met gewonden terug te dringen.  

Slogan campagne Axes rouges

Deze tweede campagne vond plaats in de winter van 2021-2022 op  

  • de Léon Mahillonlaan en de Masuistraat, te Schaarbeek; 

  • de Cicerolaan en de Oud-Strijderslaan, te Evere; 

  • de Vooruitgangstraat en de Wijnheuvelenstraat, te Sint-Joost-ten-Node.  

Deze assen werden gekozen op basis van de ongevallen waarbij kwetsbare weggebruikers betrokken waren, maar ook vanwege klachten van de buurtbewoners, de schoolgaande kinderen en hun ouders door de te hoge snelheid van sommigen op deze wegen. 

We maken de balans op  

Bij het begin van de campagne rode verkeersassen bedroeg de snelheid van 85% van de automobilisten (V85) die de Mahillonlaan gebruiken 45 km/u. Na 7 weken was deze V85 met 7 km/u gedaald. Nog eens 4 maanden later was de V85 zelfs gedaald tot 36 km/h. Als gevolg van de campagne hebben automobilisten hun rijgedrag op deze as veranderd. 

Hetzelfde geldt voor de Masuistraat. De snelheid van de meeste automobilisten is gedaald van 44 km/u tot 39 km/u en bleef daarna stabiel. Lagere snelheden maken onze wegen veiliger voor iedereen. 

Op het ogenblik van de evaluatie…bedroeg de snelheid van 85% van de autobestuurders (de V85) in de Oud-Strijderslaan 43 km/h. Zeven weken later, na de campagne rode verkeersassen, was die V85 met 5 km/h gedaald. Vier maanden later, in juni 2022, was de V85 zelfs nog verder gedaald tot 37 km/h. De autobestuurders hebben hun rijgedrag aangepast op deze as. 

Op de Cicerolaan is de situatie een beetje anders. Op deze as heeft de politiecampagne geen effect gehad op de V85. Door de aanpassingen die de gemeente sindsdien echter heeft doorgevoerd, kon de V85 verlaagd worden tot 28 km/h in juni 2022. Dit toont aan hoe belangrijk de zeer goede samenwerking tussen de gemeente van Evere en de Politie van Brussel Noord is om samen de verkeersveiligheid te verbeteren. 

 

Bij het begin van de campagne rode verkeersassen bedroeg de snelheid van 85% van de automobilisten (V85) die de Vooruitgangstraat gebruiken 41 km/u. Na 7 weken was deze V85 met 6 km/u gedaald. Nog eens 4 maanden later was de V85 zelfs gedaald tot 34 km/h. Als gevolg van de campagne hebben automobilisten hun rijgedrag op deze as veranderd. 

Hetzelfde geldt voor de Wijnheuvelenstraat. De snelheid van de meeste automobilisten is gedaald van 35 km/u tot 33 km/u en bleef daarna stabiel. Lagere snelheden maken onze wegen veiliger voor iedereen. 

 

En voor het vervolg? 

De Lokale Politie blijft zich dagelijks inzetten om de snelheid op de verkeersassen in Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node te controleren. Dit Najaar wordt een nieuwe campagne rode verkeersassen gelanceerd en zal worden bekendgemaakt welke assen werden gekozen.  

  • Keep posted en vergeet niet: Hou je aan de snelheidsbeperkingen en red levens!