Campagne Europol : Beveilig uw smartphones

Deze week, van maandag 24 oktober tot vrijdag 27 oktober 2016 sluit de federale politie zich aan bij Europol met de lancering van haar nieuwe preventiecampagne Mobile Malware. Via deze campagne wil ze iedereen bewustmaken van de risico's die met het gebruik van smartphones gepaard gaan.

Er bestaat nu ook een mobiele versie van het malwareprogramma dat erom bekend stond computergegevens van particulieren en bedrijven te versleutelen. Het maakt meer en meer slachtoffers bij smartphonegebruikers, bij wie het de toegang tot hun telefoon blokkeert en via een bericht geld vraagt om dit ongedaan te maken.

Gebruikers lopen het grootste risico wanneer ze een valse app-versie downloaden of op links klikken via een mailprogramma op hun telefoon.

Een ander risico is dat een hacker zich toegang verschaft tot de smartphonegegevens en ze met derden deelt.



Voor een veilig gebruik is het aangeraden enkel apps van officiële aanbieders te downloaden en indien mogelijk een beveiligingsapplicatie te installeren.

Ransomware houdt uw mobiele apparaat en alle gegevens die erop staan gevangen en laat ze pas weer vrij als u betaald heeft. Deze variant van malware vergrendelt het scherm van uw mobiele telefoon of voorkomt dat u bepaalde bestanden of functies kunt gebruiken.

Malware heeft ondertussen bijna overal zijn intrede gedaan. Vaak merk je pas dat je mobiele toestel geïnfecteerd is als het te laat is. Tijd dus om een paar tips op te lijsten die je zowel als particulier en als bedrijf kan gebruiken om de cybercrimineel uit je broekzak of handtas te houden.

Hoe wordt deze malware verspreid en wat kan je eraan doen?

infographic - Goed opletten voordat u klikt (pdf, 796 KB)