Veilig Surfen: Foute kerstcadeaus doorverkopen? Opgelet met bankcheques...

Dbe726f973a4833a55ad02a4dc66f589 1483529330[1]

Het is een gewoonte geworden bij velen onder ons: we verkopen ongewenste cadeaus in tweedehandswinkels of op het internet.
Uit een Frans onderzoek blijkt dat 57 % van de ondervraagde personen al eens een kerstgeschenk heeft doorverkocht of bereid is om dit te doen. Bij de 25- tot 34-jarigen loopt dit percentage op tot 73 %.

Als we in detail nagaan om welke cadeaus het gaat, zien we dat het hoofdzakelijk om cd's en dvd's gaat, gevolgd door videogames, decoratieartikelen, technologische artikelen en boeken.

En wanneer er zaken doorverkocht worden op het internet, liggen er natuurlijk ook oplichters op de loer...

Daarom willen we u waarschuwen voor twee technieken die bijzonder populair zijn.

In het eerste geval legt de potentiële koper u uit dat hij niet in België is en hij vraagt u of u akkoord gaat met een betaling per cheque. U bent in verleiding gebracht en deelt hem uw gegevens mee.

Drie dagen later ontvangt u een cheque met de post. Verrassing: er staat een hoger bedrag op de cheque dan de prijs die voor het voorwerp gevraagd werd.

De koper legt u uit dat hij de cheque zelf gekregen heeft als betaalmiddel bij een verkoop. Aangezien het om een cheque aan toonder gaat, wil hij die gebruiken om u te betalen. Hij vraagt u enkel om het verschil terug te sturen via een vooraf betaalde kredietkaart die u bijvoorbeeld bij de post koopt wanneer u hem het pakje opstuurt.

U geeft de cheque af aan de bank en op uw rekening wordt het bedrag gecrediteerd maar met de vermelding "onder voorbehoud van goede afloop".

Die vermelding betekent dat uw bank u het bedrag van de cheque 'voorschiet' in afwachting van betaling door de uitgevende bank.

Maar aangezien u uw geld ontvangen heeft, stuurt u het artikel en de vooraf betaalde kaart op.

Twee of drie dagen later, wanneer u uw saldo raadpleegt, stelt u echter vast dat het bedrag werd ingetrokken. Uw bank legt u uit dat het om een gestolen cheque ging en dat het bedrag werd geblokkeerd.

Als deze situatie zich dus voordoet, geef er dan geen enkel gevolg aan. Volgende week zullen we u meer uitleg geven over een andere vaak voorkomende methode.