Veilig Surfen: Safer Internet Day

651d8dad394276a32e10048c1ffbfc99 1485951870[1]

Op 7 februari is het Safer Internet Day, de dag voor een veiliger internet. Al 13 jaar lang wordt in meer dan 110 landen, waaronder de 28 landen van de Europese Unie, jaarlijks campagne gevoerd rond een thema om van het internet een betere en veiligere tool te maken.

De campagne richt zich vooral op jongeren, maar wil ook alle anderen aanzetten tot verantwoord gedrag. Onze kinderen en tieners zijn zeer actief op het net en de sociale media. Ze delen heel wat foto's en video's en kijken vol verwachting uit naar de commentaren die ze daarop krijgen. Dit gedrag brengt echter ook problemen met zich mee. In België is Child Focus partner van de campagne en legt op haar website uit dat jongeren aan de basis kunnen liggen van een positieve evolutie.

'Be the change' is de doelstelling van de editie 2017, een oproep om tot actie over te gaan en tot meer verantwoordelijkheidsgevoel.

We sloten de rubriek van vorige week af door uw aandacht te vestigen op de noodzaak om informatie te checken. Child Focus onderstreept in dit verband de voordelen van een kritisch internetgebruik. De vereniging wil de jongeren bewust maken van de valstrikken waarin ze op het internet kunnen lopen. Het doel is de kinderen en tieners betere tools te geven en ze ertoe aan te zetten na te denken over de gevolgen van hun onlinegedrag. Ouders en beroepsmensen moeten hen begeleiden bij hun digitale ervaring door te communiceren, in dialoog te treden en belangstelling te tonen voor hun onlineactiviteiten. Samen met verschillende partners organiseert Child Focus in de loop van die dag activiteiten voor kinderen en tieners in bijna 700 klassen in ons land.

Op Clicksafe, de site van Child Focus, kunt u heel wat tips vinden. Ze zijn ingedeeld volgens het publiek en zo kunt u als ouder, die ongetwijfeld heel wat vragen heeft, trucs vinden voor een beter beheer van die nieuwe digitale middelen.