Veilig Surfen: Jezelf uitschrijven bij websites en andere webservices.

651d8dad394276a32e10048c1ffbfc99 1485952969[1]

Deze week hebben we het over een oplossing voor iedereen die regelmatig tekeergaat tegen de invasie van reclameboodschappen en e-mails met allerhande mirakeloplossingen in zijn mailbox.
We stellen u de site deseat.me voor. Deze helpt u om u uit te schrijven voor sites of diensten waarvoor u zich hebt geregistreerd toen u uw Gmail-adres gebruikte.
Momenteel is die dienst enkel bruikbaar voor de mailadressen van deze reus van Google. Aangezien velen onder ons echter een Gmail-account hebben omdat we bijvoorbeeld een smartphone of een tablet met een Android-systeem hebben, is de oplossing het vermelden waard.

In concreto zal de site u verzoeken u op uw Gmail-account in te loggen. Hierna wordt een venster geopend waarin Google u informatie geeft over de machtigingen die u aan de site deseat.me geeft.
Gaat u door, dan verbindt u zich met de site. Uw mailbox zal daarna gedurende enkele minuten worden geanalyseerd.
U krijgt vervolgens een lijst met de sites of diensten waarmee uw adres verbonden is.


Naast elk van die diensten en sites kunt u op 'delete' klikken.
U wordt dan naar de pagina van de overeenkomstige dienst geleid waar u zich kunt uitschrijven.
Naar sommige diensten moet u echter een e-mail sturen om die uitschrijving te vragen.


Natuurlijk hebben we ons vragen gesteld over de vertrouwelijkheid. Het gebruikte verbindingsprotocol staat los van de site en gaat via Gmail. Uw paswoord kan dus niet worden onderschept. De twee Zweedse ontwikkelaars van de site wijzen er bovendien op dat de vertrouwelijkheid en de veiligheid van de gegevens van de gebruikers zeer belangrijk zijn en dat hun site geen gegevens bewaart.
Het zou immers paradoxaal zijn dat een dienst waarmee u zich tegen een invasie van reclameboodschappen kunt beschermen informatie zou verzamelen voor commerciële doeleinden.

Natuurlijk ligt de eindbeslissing bij u.