Veilig Surfen: Zet cyber-scammers een hak door je Facebooktijdslijn op orde te zetten

F3304160fbf7c5dc12beccceae3cd839 1488373842[1]

Hebt u een Facebookprofiel? Dan kreeg u ongetwijfeld ook al eens de vraag om een pagina te liken waarop u 29 cultfilms moet opnoemen enkel op basis van een foto van het hoofdpersonage of op de 'Vind ik leuk'-knop moet klikken als u een dolfijn ziet verschijnen.

In feite spelen die pagina's in op uw nieuwsgierigheid of emoties om u te overhalen te klikken. Door te klikken grijpt een cyber-scammer zonder dat u het weet zijn kans om zich te verrijken.

Dat is een persoon of onderneming die de pagina die u leuk vindt, kan verkopen aan bedrijven of particulieren die hun activiteiten of producten willen promoten.

De techniek werkt in twee stappen. De eerste stap is de aanmaak van de pagina op basis van thema's die mensen aanspreken. Een pagina die duizenden keren geliket en becommentarieerd is, zal dan automatisch veel meer in het oog springen in het nieuwsoverzicht van de Facebookgebruikers.

Onze drang om te delen werkt dit nog in de hand. Als een vriend een pagina leuk vindt, zullen we die pagina willen delen en in veel gevallen dezelfde reactie willen teweegbrengen.

Het algoritme van het sociale netwerk heeft immers ons klikgedrag voor een bepaalde publicatie geanalyseerd. Op basis daarvan kan het ons pagina's voorstellen die aansluiten bij onze reacties en interesses.

Gelukkig heeft Facebook hiertegen maatregelen genomen. Het sociale netwerk heeft zijn algoritme aangepast en u kunt zelf bepalen wat u in uw nieuwsoverzicht wilt zien.

Zo kunt u aangeven aan welke berichten u prioriteit geeft. Open daartoe uw profiel en klik in de blauwe balk op het omgekeerde pijltje rechts bovenaan. Er verschijnt een keuzemenu waarin u naar 'Voorkeuren voor nieuwsoverzicht' gaat.

Vervolgens kunt u uw nieuwsoverzicht aanpassen.