Speed Marathon : meer dan een miljoen gecontroleerde voertuigen… preventie werkt!

349x231x80f23f97cfd85b87fe843fd703d86329 jpg pagespeed ic LZbwAPKsmR[1]

BRUSSEL, 20/04/2017. - Al voor de zevende keer hebben de federale wegpolitie en de lokale politie hun krachten gebundeld om gedurende 24 uur te controleren op overdreven en onaangepaste snelheid. Tijdens de 24-uur durende flitsmarathon, die van start ging op 19 april om 06:00 uur, werden door de federale wegpolitie en de 146 deelnemende lokale politiezones, 1 359 856 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden 2,46 % van de bestuurders te snel. Er werden in totaal 78 rijbewijzen ingetrokken. Dankzij de massale betrokkenheid van de politiezones en de inzet van bemande en onbemande camera's kon een tot nu toe nooit bereikt aantal voertuigen worden gecontroleerd.

De controles vonden plaats zowel met mobiele als vaste dispositieven en dit op de autosnelwegen, gewestwegen en lokale wegen.
In vergelijking met de vorige editie van oktober 2016 werden er dus veel meer voertuigen gecontroleerd en waren er minder bestuurders in overtreding.

Deze geïntegreerde politieactie werd voorafgaandelijk aangekondigd in de media, dit met de bedoeling te sensibiliseren en het onderwerp snelheid bespreekbaar te maken. We willen de mensen overtuigen dat ze zonder de toegelaten snelheid te overschrijden even snel op hun bestemming zijn met minder stress en op een veiligere manier. Samen met het rijden onder invloed en het niet dragen van de veiligheidsgordel, is snelheid één van de voornaamste oorzaken van slachtoffers in het verkeer.

In 2016 verloren 640 mensen het leven op de Belgische wegen. De federale en lokale politie blijven inspanningen leveren om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen.

Dit betekent ondermeer dat naast de dagelijkse preventieve en repressieve controleacties, er dit jaar nog een flitsmarathoneditie komt en ook "een weekend zonder alcohol achter het stuur".

De geïntegreerde politie wil daarmee bijdragen aan de doelstelling om tegen 2020 minder dan 420 doden op de Belgische wegen te tellen. Dit zou een halvering betekenen ten opzichte van 2010.