Veilig Surfen: Account van overleden persoon

ST20170516

Een vraag van Francis is voor ons de aanleiding om het deze week over een functie van Facebook te hebben die nog maar weinig mensen kennen.

Wanneer Francis zijn profiel raadpleegt, krijgt hij een bericht waarin hij wordt verzocht een gelukkige verjaardag te wensen aan zijn vriend Antoine. Antoine is echter zes maanden geleden overleden. Francis voelt zich een beetje ongemakkelijk bij deze situatie en neemt contact op met een familielid van zijn vriend. Hij verneemt dat de familie niet weet welk paswoord Antoine voor zijn profiel gebruikte. Niemand kan dus zijn profiel beheren.

Daarom vraagt Francis ons hoe dit kan worden opgelost.

We maken van deze gelegenheid gebruik om u eraan te herinneren dat Facebook hiervoor twee oplossingen voorstelt.

Eerst en vooral kunt u Facebook op de hoogte brengen van het overlijden. Hiertoe stelt Facebook u een formulier ter beschikking. Via dit formulier kunt u zich bekendmaken, de informatie over de persoon meedelen en een aanvraag indienen om de account te schrappen of het bestaande profiel tot een herdenkingsaccount om te vormen.

Facebook zal u ook vragen om een kopie van de overlijdensakte van de betrokken persoon door te sturen.

Om u op de toekomst voor te bereiden, kunt u ook al voorzieningen treffen via een functie die Facebook vorig jaar heeft toegevoegd.

In de rubriek 'Beveiliging' van de parameters van uw profiel zult u merken dat een tab 'Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus' werd toegevoegd.

U kunt de persoon aanwijzen die zich over uw profiel zal bekommeren ofwel verzoeken om de volledige verwijdering van uw profiel.

In het eerste geval kan uw vertegenwoordiger uw profiel tot een herdenkingspagina omvormen. Er zal dan geen informatie meer kunnen worden gepost.

Neem uiteraard eerst contact op met de persoon die u wenst aan te wijzen, om hem uw keuze uit te leggen.

https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480