Echte steun op moeilijk terrein

Om bij de politie te werken, moet je vaak tegen een stootje kunnen. Kijk maar naar de leden van de sectie MTD (Moeilijk terrein - Terrain difficile) van het DVI van de Federale Politie. Zij zijn gespecialiseerd in het bergen van lichamen op moeilijk bereikbaar terrein. Tussen touwen, sluithaken en ... de toekomstperspectieven van deze entiteit, volgden we een dagje opleiding van de kandidaten.

AYWAILLE - Het Disaster Victim Identification team (DVI) van de Federale Politie is een steundienst die voortaan deel uitmaakt van de Directie van de technische en wetenschappelijke politie (DJT). Een van de secties heeft als bijzonder kenmerk werkzaam te zijn op moeilijk terrein om bijvoorbeeld een lichaam te bergen of steun te leveren aan de laboratoria van technische en wetenschappelijke politie, die zich bezighouden met het opnemen van sporen.

De sectie MTD was vroeger gekend als het speleologenteam van het DVI. Na de oppensioenstelling van haar twee sterkhouders, een directiewijziging en een dwingende wetgeving, hadden de coördinatoren van de sectie, Kurt Garrez en Régis Kalut, twee keuzemogelijkheden: "Ofwel moesten we stoppen, ofwel alles terug in orde maken", vertrouwt Régis ons toe. "We kozen voor de tweede oplossing. Het doel: voor de autoriteiten een dossier samenstellen om een opleiding te organiseren in samenwerking met de brandweerschool GRIMP, aangepast en wettelijk erkend door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Zodra het akkoord er was, werd het opleidingsaanbod geopend voor alle leden van de geïntegreerde politie."

Veertien collega's stelden zich kandidaat voor twaalf beschikbare plaatsen (zes Nederlandstaligen en zes Franstaligen). Het gaat om een MTD-opleiding in immersie die een week duurt en wordt georganiseerd in het Centre national des pompiers GRIMP te Aywaille. Ze omvat 40 uur praktijk en 8 uur risicoanalyse (theorie) en wordt afgesloten met een examen. Als de kandidaten voor alles slagen, behalen ze het kostbare brevet en kunnen ze lid worden van de nieuwe sectie. Helaas hebben slechts zeven kandidaten het einde van het eerste rekruteringsprogramma/de opleiding gehaald.

Meerwaarde

De twee coördinatoren besloten dit avontuur aan te gaan, omdat de entiteiten op het terrein werkelijk behoefte hadden aan deze vorm van specialisatie. Dit dienstenaanbod is het resultaat van een mooie samenwerking tussen algemene directies van de Federale Politie. Het past ook in het kader van de nood- en interventieplannen, waaronder discipline 1 (hulpoperaties) en discipline 3 (politieoperaties tijdens rampen). De directie van het Luxemburgse DVI is er eveneens bij betrokken met het oog op een internationaal steunprotocol.

Het MTD-team is niet alleen inzetbaar voor overleden slachtoffers. De MTD-leden kunnen ook politieambtenaren niet-dringende hulp bieden als zij op gevaarlijk terrein in moeilijkheden verkeren. De sectie MTD heeft als meerwaarde dat ze in staat is de omgeving te analyseren. Hierdoor wordt gevaar vermeden en worden aanwijzingen gevrijwaard, wat de kwaliteit van de vaststellingen in fine verbetert.

"Meedoen aan het avontuur"

  • Naam: Kurt Garrez
  • Leeftijd: 45 jaar
  • Functie: Hoofdinspecteur - Federale wegpolitie - West-Vlaanderen - WPR Jabbeke + coördinator van de sectie MTD

"Ik heb in België al tal van opdrachten uitgevoerd, bijvoorbeeld in maart 2016 in Maalbeek, maar ook in het buitenland (Kosovo, tsunami in Thailand, busongeval in Sierre, Zwitserland ...). Dit werk ligt me na aan het hart. Ik zou het niet kunnen doen zonder de steun van mijn meerderen en mijn collega's. Zij moeten me namelijk vervangen als ik met het DVI op interventie moet vertrekken. Wij kunnen om het even waar en op alle uren van de dag en de nacht een oproep krijgen. Flexibiliteit is een must! Ik ben verheugd deel te nemen aan de oprichting van de sectie MTD."

"Misschien effen ik het pad wel voor anderen?"

  • Naam: Pascale Somville
  • Leeftijd: 50 jaar
  • Functie: Boekhoudster - FGP Charleroi - Afdeling Eco-fin

"Al 12 jaar ben ik gepassioneerd door speleologie. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld om mij kandidaat te stellen toen ik het aanbod zag voor de MTD-opleiding. Ik was gewend bureauwerk te doen en wilde de sleur doorbreken, meer in contact komen met mensen. Maar het is vooral een kans om me nuttig te maken door vaardigheden die ik als hobby heb aangeleerd, in mijn job te benutten. Ik ben lid van het administratief en logistiek kader en heb me als enige vrouw in het avontuur gestort. Misschien effen ik het pad wel voor anderen?"