De tien van de politie

Werken bij de politie, niet altijd de makkelijkste job . Maar wat houdt een job bij de politie nu juist in? En vooral: wie zijn die politiemensen en wat doen ze concreet? MARK Magazine sprak met tien medewerkers van de politie. Van hoefsmid tot piloot, van islamoloog tot ICT-expert: allemaal staan ze ten dienste van de burger.

Hannelore

Islamoloog bij de federale politie

"Ik ben afgestudeerd als master Arabistiek en Islamkunde en werk hier nu zo'n elf jaar. De invulling van mijn functie is de afgelopen jaren geëvolueerd. Je kunt effectief spreken van een periode voor de aanslagen in Parijs en Brussel, en een periode erna. Vandaag werk ik op de centrale dienst terrorisme van de federale gerechtelijke politie en ondersteun ik allerhande diensten met mijn expertise. Dat gaat van materiaal onderzoeken tijdens een huiszoeking tot opleidingen geven over de islam of interculturele communicatie. Daarnaast is er ook heel wat internationale samenwerking, met Europese politiediensten en Interpol bijvoorbeeld.

Mijn functie vind ik inhoudelijk zeer interessant. Ik krijg hier ook de vrijheid om zelf initiatief te nemen en er is veel vertrouwen. Daarnaast heerst er een sfeer van enorme solidariteit en collegialiteit."

Ellen

Hondenopleidster bij de federale politie

"Ik werk sinds 2003 op de dienst hondensteun en ben verantwoordelijk voor de opleiding van de explosievenhonden en hun geleiders. Ik train de honden op geurherkenning en leer ze op de juiste manier reageren. Ik verbeter ook het vertrouwen en de samenwerking tussen geleider en hond. Daarnaast werk ik veel samen met externe partners, zoals het leger, de ontmijningsdienst DOVO, de Koninklijke Militaire School en een EU-werkgroep.

Ik ben bioloog van opleiding en heb me gespecialiseerd in ethologie, dat is het gedrag van dieren. In het begin van mijn carrière bestudeerde ik bonobo's in Congo en trainde ik ratten voor de opsporing van landmijnen in onder andere Tanzania, Mozambique en Angola. Mijn huidige functie is daar een mooie aanvulling op. Wat dieren allemaal kunnen leren, blijf ik ongelooflijk spectaculair vinden. Ik sta intussen wat gekend als een hondenpsycholoog, maar ik vind het vooral boeiend om resultaten neer te zetten."

David

ICT-expert Federal Computer Crime Unit (FCCU)

"Ik heb de afgelopen vijf jaar al heel wat diensten doorlopen bij de politie. In 2012 ben ik gestart binnen het project Politie, een Lerende Organisatie, om de IT-kant van de modernisering van de politieopleiding aan te pakken. Daarna ben ik overgestapt naar de dienst selectie en rekrutering, waar ik verantwoordelijk was voor het beheer van de website jobpol.be en de sociale media. Dan begon het toch te kriebelen om hoofdinspecteur te worden. Ik volgde de opleiding en haalde mijn brevet voor hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie om mijn ICT-kennis ten dienste van de politie te stellen.

Sinds vorig jaar werk ik bij de FCCU binnen het team Intelligence. We houden de trends en bedreigingen op het web en de sociale media in de gaten. Het dark web is hiervan een goed voorbeeld. Ook hacking en ransomware zijn ernstige actuele bedreigingen, die een grote impact kunnen hebben op mensen en organisaties. Met de Wannacry-uitbraak (ransomware die in mei 2017 zo'n 230.000 computers wereldwijd besmette, n.v.d.r.) was het voor ons alle hens aan dek, en stonden we in contact met allerhande diensten en externe partners. Je weet dat je in zulke gevallen geen 9-to-5-job hebt en dat je op het ogenblik van zo'n cyberaanval heel wat extra uren klopt. Maar dat doe ik met veel plezier als we zo - al is het maar een klein beetje - de cybercriminaliteit uit de wereld kunnen helpen (lacht)."

Mariska

Korpschef politiezone Berlare/Zele

"Ik ben juist na de politiehervorming in 2001 gestart. Ik heb de officiersopleiding gevolgd en begon daarna bij de dienst welzijn en preventie op het werk, in Brussel. Dat heb ik zo'n 1,5 jaar gedaan. Ik moest er soms ook dossiers voor de scheepvaartpolitie afhandelen. Dan was het wel handig om het verschil tussen stuur- en bakboord te kennen. Daarom volgde ik een opleiding tot yachtman. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij de scheepvaartpolitie. Na enkele jaren had ik nood aan een nieuwe uitdaging. Dan kwam de promotieopleiding hoofdcommissaris in het vizier. Dat was een opleiding van twee jaar, in combinatie met mijn toenmalige functie. Best zwaar, maar vooral heel interessant. Vandaag ben ik korpschef van de politiezone Berlare/Zele. Daar hou ik me vooral met mensen bezig. Niet alleen HR, zoals mensen klaarstomen voor evoluties, maar ook een visie uitstippelen en mensen erin meekrijgen.

Wat vooral aantrekkelijk is bij de politie, is dat er zoveel diversiteit is. Kijk naar mijn traject. Je carrière volgt je interesses en ambities. En voor ieders capaciteiten zijn er uitdagingen. Je moet wel het lef hebben om initiatief te durven nemen."

Stefan

Hoofdinspecteur gespecialiseerde steun ordehandhaving

"Ik ben begonnen in de politieschool in 1989. Een jaar later werkte ik voor de interventie in Antwerpen Centrum en vanaf 1997 in Borgerhout. Toen is het aspect ordehandhaving erbij gekomen, voor ondersteuning tijdens betogingen, grote voetbalwedstrijden en manifestaties. In 2004 heb ik de opleiding tot hoofdinspecteur gevolgd, en kwam ik terecht bij de federale politie in Etterbeek. Ik heb er negen jaar geldtransporten begeleid. In die periode kreeg ik ook de kans om me bij te scholen in ordehandhaving, bewijs- en arrestatieteams. Vandaag bied ik steun bij ordediensten in het hele land. Daar horen ook onze sproeiwagens bij. Die worden ingezet bij grotere risico's. Tijdens zo'n manifestatie leid ik een team van vier in de sproeiwagen.

Onze gespecialiseerde steun blijft niet beperkt tot de sproeiwagens, we hebben bijvoorbeeld ook bewijsteams, arrestatieteams en lock-onteams. Een bewijsteam registreert incidenten op camera, en het arrestatieteam grijpt in wanneer nodig. Vorige maand volgde ik nog de opleiding lock-on, voor mensen die zich vastketenen aan hekken, bijvoorbeeld. Activisten worden steeds inventiever, maar moeten wel op een veilige manier worden losgemaakt. Alleszins: elke dag is anders. En daar hou ik van."

Hassan

Hoofdinspecteur en rechercheur politiezone Gent

"In elk korps moeten er zeven basisfunctionaliteiten aanwezig zijn. Een daarvan is de recherche. Als hoofdinspecteur heb ik de dagelijkse leiding over een rechercheteam dat zich voornamelijk bezighoudt met vermogens-, geweld- en drugsdelicten op te lossen. Daarnaast ben ik ook officier van de gerechtelijke politie. Dit houdt onder meer in dat ik huiszoekingen verricht met mandaat afgeleverd door de onderzoeksrechter, en zo nodig iemand kan aanhouden. Mijn job is best spannend. Het gebeurt dat ik 's nachts word opgeroepen om na een ernstig misdrijf de situatie ter plekke in te schatten. Soms moet je dan onmiddellijk bepaalde onderzoeksdaden verrichten, in afstemming met de parketmagistraat.

Als je bij de politie werkt, kun je kiezen voor een 'platte' carrière. Maar ik ben ambitieus, en krijg ook veel kansen. Natuurlijk moet je voor elke promotie wel een hele procedure doorlopen. Dat betekent: veel studeren, veel tijd investeren en jezelf ontplooien. Wie hard werkt en bouwt aan zijn competenties, krijgt de job waarvan hij droomt."

Sarah

Inspecteur scheepvaartpolitie Zeebrugge

"Vroeger was ik verzekeringsbediende. Dat was niet bepaald mijn droomjob. Ik wou altijd al bij de politie werken, maar voor de hervorming van de politie was ik fysiek te klein. Gelukkig veranderde die norm. In 2008 ging ik naar de politieschool en tijdens een dag bij de scheepvaartpolitie had ik de klik voor mezelf gemaakt. Ik moest en zou daar gaan werken. En zo geschiedde.

Intussen werk ik bij de scheepvaartpolitie in Zeebrugge mee aan de bestuurlijke en gerechtelijke afhandeling bij het aantreffen van transmigranten. Dat zijn mensen zonder geldige papieren die op doorreis zijn naar het Verenigd Koninkrijk. Ze proberen dat door zich in containers of vrachtwagens te verstoppen. Elk jaar passeren zo'n 3.000 dossiers de revue. Ik doe de zuivere intake: dat is de afhandeling op het bureel. Dat gaat van vingerafdrukken en foto's nemen, tot interviews en het uitlezen van gsm's. Daarnaast hebben we veel contact met de dienst vreemdelingenzaken, die de dossiers van ons overneemt.

Mijn job doe ik heel graag en ik zou graag doorgroeien om meer Europees te werken. Alleszins als mijn kind wat ouder is."

Cédric

Hoefsmid bij de federale politie

"Ik ben als hoefsmid verantwoordelijk voor het onderhoud van de hoeven en het beslag van de paarden van de federale politie. Ik maak ook de hoefijzers zelf, dus er komt wat smeedwerk bij kijken. De bedoeling is om het voor de paarden zo aangenaam mogelijk te maken. Zo vervaardig ik soms ook speciale hoeven met onderaan pinnen voor wanneer ze op een losse ondergrond moeten werken.

Mijn job is fysiek vrij zwaar en niet zonder risico's. Ik heb in de loop van de jaren al wel wat kwetsuren opgelopen. Maar het is een passie. Ik ben al heel mijn leven met paarden bezig. Het zijn nobele dieren en het werk spreekt me echt aan. Op het einde van elke dag ben ik wel moe, alsof ik een halve marathon heb gelopen. Maar dat betekent dat ik heel goed slaap (lacht). De paarden van de politie zijn het gewoon om met mensen te werken, dus ze zijn best aangenaam in de omgang. Hoe dan ook: voor mij is het een droomjob."

Nathan

Piloot bij de federale politie

"Na een opleiding van vier jaar ben ik twee maanden geleden gestart als helikopterpiloot bij de federale politie. Daarvoor ben ik zoals alle inspecteurs begonnen met de basisopleiding. Toen ik de helikopters ontdekte, is de passie voor het vliegen begonnen. Eigenlijk was het altijd al een soort van jongensdroom van me.

We zijn gebaseerd in Melsbroek en zijn meestal stand-by tot we worden opgeroepen voor een opdracht. Vaak gaat het om achtervolgingen, het opsporen van daders die op de vlucht zijn of foto's nemen van plaatsen delict. Daarnaast zijn er ook geplande vluchten boven bijvoorbeeld festivals en voetbalwedstrijden om vanuit de lucht een oogje in het zeil te houden en de situatie in te schatten. Soms zijn we ook terug oproepbaar en moeten we zo snel mogelijk paraat zijn om op te stijgen. Dat maakt het ook wat onvoorspelbaar.

Ik vlieg samen met een tactical flight officer. Die neemt de foto's en doet de waarnemingen van wat er zich op de grond afspeelt. Mijn job als piloot is echt prachtig. Ik ben bijna altijd in de lucht en daar hou ik van. Dit zou ik graag altijd blijven doen."

Dirk

Rechercheur mensenhandel en kindermisbruik

"Ik werk bij de Brusselse federale gerechtelijke politie, afdeling seksuele uitbuiting minderjarigen (pedofilie). Wij voeren onderzoeken waarbij a priori de dader(s) niet gekend zijn. Ook de supralokale dossiers zijn normaal gezien voor ons, wat betekent dat een zaak vertakkingen kan hebben over verschillende arrondissementen alsook internationaal. Ik hou in mijn rol het overzicht over alle onderzoeksdaden, neem zelf deel aan het onderzoek en geef rekenschap aan de magistraat. Als rechercheurs proberen we te vermijden dat we ook de kinderverhoren doen, om niet het risico te lopen dat we bevooroordeeld zijn. Soms aanhoren we verschrikkelijke zaken, maar ik besef dat we een belangrijke rol kunnen spelen om kinderen te beschermen. Daarnaast werk ik ook mee aan dossiers mensenhandel en prostitutie.

Los van mijn rol als rechercheur word ik regelmatig ingezet als kinderverhoorder, bij minderjarige slachtoffers of getuigen van misdrijven. Ik volgde er in 2004 een opleiding voor. De methodologie van een kinderverhoor is wat anders: je moet het kind op zijn gemak stellen; de spontaneïteit van het kind is net erg belangrijk. Ik vind de variatie in mijn job heel interessant, maar ook de materie. In mijn carrière bij de politie heb ik al heel wat gedaan. Maar deze job is me op het lijf geschreven."

Tekst: Sam De Cock

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Mark Magazine 31