Partnergeweld

Partnergeweld is elke vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Vaak wordt geweld gebruikt om te domineren of te controleren of gewoonweg omwille van stressvolle situaties.

Denk maar aan:

  • Verbaal geweld: bedreigingen, schelden … .
  • Fysiek geweld: slagen en verwondingen, doodslag … .
  • Psychisch geweld: vernederen, bedreigen, isoleren … .
  • Seksueel geweld: verkrachting, aanranding … .
  • Economisch geweld: partner bewust financieel afhankelijk maken.

Partnergeweld komt té vaak voor. Veel vrouwen, maar ook mannen zijn slachtoffer van partnergeweld. Toch willen of durven niet veel mensen erover praten. Ze zijn bang dat hun partner erachter komt, ze schamen zich of ze zijn gewoonweg bang om de stap te zetten. Partnergeweld zit daarom verdoken in onze maatschappij. Toch is het van groot belang dat je hierover kan praten – en dit met eender wie. Het heeft niet alleen effect op het slachtoffer zelf, maar ook op bijvoorbeeld andere leden van het gezin zoals kinderen.

Er zijn verschillende manieren waarop je hulp kan vragen.

  1. Kennissen

De eerste stap zetten, is meestal de moeilijkste. Een gesprek met iemand uit je omgeving die je vertrouwt, kan een laagdrempelige manier zijn om deze eerste stap te zetten. Denk maar aan je vrienden, iemand uit je familie, een collega, je huisarts … Deze persoon kan je steunen en tips geven, of gewoon een luisterend oor aanbieden. Onderschat praten niet, het helpt meer dan je denkt. 

  1. Hulpverlening van professionele organisaties

Er bestaan organisaties zoals het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en Family Justice Center (FJC) die niet anders doen dan mensen in deze situatie helpen en advies geven. Daarnaast kan je steeds bellen naar 1712 met vragen over geweld.

  1. De politie

Je kan ook altijd rekenen op onze politiediensten. Zij kunnen een aangifte akteren. Gaat het partnergeweld zo ver dat je eigen veiligheid of dat van een ander in het gedrang komt? Bel dan onmiddellijk naar 101 of 112.

Weet dat je er niet alleen voor staat. Laat je helpen, de eerste stap begint bij jou.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 451 98 98.