aanspreekpunt Dierenwelzijn

Dierenverwaarlozing en -mishandeling komt helaas vaak voor. Dieren krijgen niet altijd de juiste en nodige aandacht.  Ze worden ergens achtergelaten, krijgen weinig eten en worden niet altijd op de juiste manier verzorgd. Deze problematiek willen we niet zomaar aan ons laten voorbijgaan.

  1. aanspreekpunt Dierenwelzijn

Dieren liggen ons eveneens nauw aan het hart. Daarom hebben we in onze zone een aanspreekpunt Dierenwelzijn opgericht waar vijf inspecteurs lid van zijn. Deze inspecteurs hebben een opleiding inzake dierenwelzijn genoten en volgen regelmatig bijscholingen.

  1. Wat doet dit aanspreekpunt?

In België bestaat er een dierenwelzijnswet. De leden van het aanspreekpunt Dierenwelzijn zien toe op de naleving van deze dierenwelzijnswet. Ze doen nazicht, verzorgen eventuele tussenkomsten en volgen dit verder op.

Hoe gaan ze te werk?

  • Alle meldingen en klachten die bij ons binnenkomen, worden overgemaakt aan het aanspreekpunt Dierenwelzijn.
  • Onze inspecteurs gaan ter plaatse om na te kijken of de klacht al dan niet gegrond is.
  • Is de situatie van het dier in strijd met de wet? Dan worden er maatregelen opgelegd die het baasje van het dier binnen een bepaalde termijn dient te regulariseren.
  • Na deze bepaalde termijn gaan onze inspecteurs een tweede keer op bezoek om na te gaan of het baasje zich in regel heeft gesteld en zich aan de opgelegde maatregelen houdt.
  • Worden de maatregelen niet in acht genomen? Dan is het mogelijk dat het dier in beslag genomen wordt.

Er worden ook steeds processen-verbaal opgesteld die aan het aanspreekpunt Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid overgemaakt worden. Zij hebben de finale beslissing over wat er met het dier zal gebeuren.

  1. Contact

Heb jij een vermoeden van dierenverwaarlozing? Dan kan je een mailtje sturen naar:  dierenwelzijn@politieminos.be  of contact opnemen via ons zonaal onthaal op het telefoonnummer 03 451 98 98.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 451 98 98.