Doven, slechthorenden en de politie

Dringende politiehulp

Voor velen onder ons is het vanzelfsprekend om in geval van nood onze hulpdiensten te bellen. Maar dit is niet zo gemakkelijk voor iedereen. Voor doven of slechthorenden is het onmogelijk om iemand op te bellen: ze horen de persoon niet of hebben een spraakgebrek en kunnen dus niet uitleggen wat er aan de hand is. Daarom hebben de federale overheidsdiensten Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken en de geïntegreerde politie ervoor gezorgd dat de noodcentrales ook bereikbaar zijn via SMS. Je kan geen berichtjes sturen naar het nummer 112 of 101, maar je kan wel sms’jes sturen naar specifieke nummers die enkel door doven, slechthorenden of mensen met een spraakbeperking opgevraagd kunnen worden via e-mail of sms. Via deze video leer je hoe je deze nummers kan opvragen en hoe je de sms kan gebruiken. De video is in gebarentaal.

Ook kan je de app 112 BE downloaden. Deze app maakt het mogelijk om snel de noodcentrales te contacteren als je dringend hulp nodig hebt van de politie, brandweer of ambulance. Hoe je de app kan downloaden en gebruiken leer je in de deze video in gebarentaal.

In het verkeer

Ook moet er met doven en slechthorenden extra rekening gehouden worden in het verkeer. Ze horen de auto’s niet aankomen en zijn dus kwetsbaar in het verkeer. Wat kan jij doen? Vaak dragen doven en slechthorenden een internationaal herkenningssymbool op hun fiets, jas, rugzak … Zo weet je dat je extra voorzichtig moet zijn. Trek de aandacht door bijv. oogcontact te maken. Wat moet je niet doen? Extra veel of lang toeteren, roepen, of bellen met je fietsbel. Ze horen je toch niet en sommigen zijn overgevoelig voor deze geluiden. Voor meer info kan je naar deze website surfen

(foto: https://www.nieuwsblad.be/cnt/bleva_01638882)

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 451 98 98.