Genieten van de zomer.

Samen met jullie hopen we op een zomer met veel goed weer zodat iedereen kan genieten van de buitenlucht.

SPELENDE KINDEREN

Uiteraard moet dit ook gebeuren met het nodige respect voor de omgeving. Ondervind je hinder door iemand van je buren, spreek deze dan aan. Vind samen een oplossing. Een oplossing die jullie samen vinden is waardevoller dan een oplossing die opgedragen wordt door ons.

Blijf je hinder ondervinden contacteer ons dan zodat wij dit kunnen doorgeven aan de betreffende wijkagent. Deze zal samen met jullie proberen een oplossing te vinden.

Omdat er eenmaal regels moeten bestaan om de hinder te beperken willen we de aandacht vestigen op een aantal artikels uit het “Algemeen politiereglement van de gemeente Brasschaat”.

Hoofdstuk 7 – Beperking Geluidshinder

Artikel 7.2 Elk gerucht of rumoer bij dag of nacht dat zonder noodzaak wordt veroorzaakt of dat te wijten is aan gebrek aan vooruitzicht of voorzorg en dat van aard is de rust der inwoners te verstoren, is verboden.

Artikel 7.5 Het gebruik van houtzagen of grasmaaiers en andere werktuigen aangedreven door ontploffings- of elektrische motoren is verboden tussen 21 uur en 8 uur indien het van die aard is dat het de rust verstoort. Op zondagen en wettelijke feestdagen is het gebruik van dergelijke toestellen volledig verboden, behalve voor elektrische grasmaaiers en elektrische haagscharen, waarvan het gebruik op zon- en feestdagen tussen 10 uur en 14 uur geoorloofd is.

 

weekdagen

8u – 21u

Zondag of feestdag

10u – 14u

graskantmaaier
    OK            OK
grasmachine
   OK               NIET 

Artikel 7.8 Iedereen wordt geacht de nodige voorzorgen te nemen om te voorkomen dat zijn dieren abnormale geluidshinder aan de buurt veroorzaken door ondermeer aanhoudend geblaf, gehuil of gekraai, …

Het veroorzaken van deze overlast is op elk ogenblik verboden ongeacht of de dieren op dat ogenblik wel of niet onder toezicht staan. De houders van dieren zijn verplicht deze op een degelijke wijze onderdak en verzorging te verlenen.

 
Artikel 7.9 Het is verboden motoren te testen, te laten proefdraaien, warm draaien, batterijen te laden, koelinstallaties in werking te houden wanneer de daardoor voortgebrachte geluidssterkte de rust van de omgeving verstoort.  
Artikel 7.10 Het is verboden op de openbare weg en op de openbare plaatsen zoals parken en groene zones, in openlucht radio’s, televisietoestellen, jukeboxen, grammofonen, platendraaiers, registreerapparaten, luidsprekers en in het algemeen alle soorten ontvang- en zendtoestellen te laten functioneren, welke de rust van de omgeving verstoren. Afwijkingen op voorgaande kunnen door de burgemeester worden toegestaan ter gelegenheid van feesten of vieringen.
Artikel 7.12 Het is verboden de openbare rust te verstoren door elk geluid, voortgebracht door een muziekinstallatie, geplaatst in een voertuig, waarbij het geen belang heeft of het voertuig open venster of een dak heeft; de overtreding wordt verondersteld door de bestuurder van het voertuig te zijn begaan. Indien de bestuurder niet gekend is , zal de eigenaar van het voertuig aansprakelijk worden gesteld.  

Artikel 7.13 Wordt niet als hinderlijk beschouwd het geluid dat:

a) het gevolg is van werken aan de openbare weg of werken voor het aanleggen van openbare nutsvoorzieningen, uitgevoerd met machtiging of in opdracht van de bevoegde overheid en waarbij de nodige voorzorgen worden getroffen om overdreven of niet noodzakelijk lawaai te vermijden;

b) het gevolg is van werken of handelingen die bij hoogdringendheid en zonder verder uitstel dienen te geschieden ter bescherming van personen of eigendommen of ter voorkoming van rampen.

 

c) het gevolg is van met helikopters of vliegtuigen uitgevoerde vluchten boven het grondgebied van Brasschaat die geoorloofd zijn volgens de geldende onderrichtingen, of toegestaan zijn door de Regie der Luchtwegen;

d) het gevolg is van spelende kinderen tot 22 uur.

 

Artikel 7.17

§1. Voor het hanteren, laden of lossen van materialen, toestellen of gelijk welke voorwerpen die

geluiden kunnen voortbrengen, zoals platen, bladeren, staven, dozen, vaten of metalen recipiënten

of andere, gelden de volgende principes:

1) deze voorwerpen dienen gedragen en niet gesleept te worden, op de grond geplaatst, en niet

geworpen te worden;

2) als deze voorwerpen door hun afmetingen of hun gewicht niet gedragen kunnen worden,

dienen ze uitgerust te zijn met een voorziening waardoor ze geluidsarm verplaatst kunnen worden of verplaatst te worden door middel van een (transport)hulpmiddel (vb. lift, transpallet, heftruck,…).

3) laden en lossen is niet toegelaten tussen 22.00 uur en 7.00 uur, uitgezonderd voor openbare dienstverlening (hulpdiensten, openbare veiligheid,…) of mits schriftelijke toelating van de burgemeester;

§2. Geen verhuizing mag plaatshebben tussen 22.00 uur en 7.00 uur, behoudens een schriftelijke toelating van de burgemeester.

Artikel 7.18 Bouwwerven mogen pas opstarten vanaf 07.00 uur en dienen te eindigen om 19.00u. Een afwijking kan worden toegelaten mits schriftelijke toelating van de burgemeester.



Artikel 7.19 Lawaai van motorvoertuigen: Onverminderd de bepalingen inzake geluidsoverlast opgenomen in de wegcode en de technische eisen inzake motorvoertuigen, motorfietsen en bromfietsen, mag geen enkel motorvoertuig noch ander verkeersmiddel abnormaal lawaai veroorzaken, hetzij door een ongewone wijze van sturen, hetzij door onoordeelkundig gebruik van de remmen, hetzij door het wegnemen of veranderen van de voorgeschreven knaldempers en dit zowel op openbaar als privaat terrein.