Team Jeugd, IFG & Zeden
Ons team
Het team Jeugd, IFG (Intrafamiliaal geweld) en Zeden maakt deel uit van de Lokale Recherche en bestaat uit:
- 1 hoofdinspecteur Anne-Marie Maris (coördinatie)
- 4 inspecteurs
- 1 maatschappelijk assistente
Intrafamiliaal geweld
Het team staat in nauw contact met het parket voor de opvolging van dossiers 'intrafamiliaal geweld'. Na meldingen van huiselijk geweld, contacteren we de slachtoffers om waar nodig hulpverlening op gang te brengen. Hierbij besteden we bijzondere aandacht aan de kinderen.
Het team:
- brengt advies uit aan het parket in functie van de nood aan diverse beschermingsmaatregelen
- investeert in een ketengerichte aanpak
- werkt samen met het gerecht, hulpverleners, Veilig Huis, Ondersteuningscentrum Jeugdzorg (OCJ), vertrouwenscentrum (VK),...
- voert doorgedreven gerechtelijke onderzoeken uit
Zeden
Binnen het team behandelen we alle zedendossiers:
- verkrachting
- aantasting van de seksuele integriteit
- openbare zedenschennis
- voyeurisme
- ...
Daarnaast voeren we tweedelijnsonderzoek aan de hand van audiovisuele verhoren uit van minderjarige slachtoffers en getuigen.
We zetten daarbij sterk in op analyse van informatica-apparatuur, al dan niet in samenwerking met de federale politie (Computer crime unit).
De onderzoeken vertrekken vanuit vaststellingen van onze eigen diensten of meldingen bij het Zorgcentrum Seksueel Geweld (ZSG).
We onderzoeken ook illegale content zoals ‘grooming’ en ‘beelden van seksueel misbruik van minderjarigen’. Deze beelden krijgen we van de federale politie vanuit onder meer het National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) in de Verenigde Staten.
Jeugd
Op vraag van het parket doen we onderzoek in gezinnen om na te gaan of er sprake is van verontrustende opvoedingssituaties. Dit doen we door beeldvorming aan de hand van voorgaande feiten, huisbezoeken, bureelgesprekken, contacten met scholen en met hulpverlening (CLB, OCMW, Kind & Gezin,...). De teamleden maken een verslag voor het parket, 'Jeugd en Gezin' waarin ze een advies formuleren. Het parket neemt de eindbeslissing.
Redenen voor een sociaal onderzoek zijn:
- eigen vaststellingen van collega's op terrein
- melding vanuit hulpverlening of van derden
- een vraag van de familierechter
Samen met onze partners vanuit de jeugdhulp installeren we waar nodig vrijwillige hulpverlening. Wanneer er sprake is van een acute gevaarsituatie nemen de teamleden rechtstreeks contact op met het parket om gedwongen hulpverlening (vordering jeugdrechter) mogelijk te maken.
Het team fungeert daarnaast als aanspreekpunt voor de scholen. Schooldirecties kunnen bij ons terecht voor advies inzake misdrijven of verontrusting. Wanneer de scholen problematisch spijbelgedrag melden, stellen we een spijbelcontract op met de betrokken leerlingen en hun ouders.
Daarnaast doen we verder onderzoek tegenover minderjarigen die ‘als misdrijf omschreven feiten’ plegen.
Slachtofferbejegening
Betrokken bij een overval, slachtoffer van een woningbrand, een naaste verloren bij een ongeval of zelfdoding?
We maken deel uit van een bovenlokale permanentie waarin we slachtoffers bijstaan tijdens crisismomenten. We staan klaar voor het eerste onthaal en de praktische bijstand en informeren over de verschillende stappen in de procedures. Wanneer meer informatie of begeleiding nodig is, verwijzen we door naar andere diensten.