Knuffeldieven op pad in de streek

Opgepast voor zogenaamde 'knuffeldieven', dieven die hun slachtoffer, terwijl ze hen knuffelend bedanken, van hun sieraden beroven! Aan de diefstal gaat meestal een babbeltruc vooraf.

Man slaat arm om oudere man met ketting

Op donderdag 8 augustus werd een ouder koppel in Viersel benaderd door een man in een grijze auto. Opvallend was dat het stuur aan de rechterkant stond. Achterin de wagen zat een vrouw die zwanger leek. De man vroeg het koppel de weg naar het ziekenhuis. Daarna vroeg hij nog een glas water voor zijn vrouw. Terwijl één van de slachtoffers in huis was, grepen de dieven hun kans. Ze bedankten de hulpvaardige man uitbundig en knuffelden hem. Daarbij werd zijn halsketting afgenomen waarna de twee met hun wagen wegreden.

Er werd onmiddellijk een BIN-bericht uitgestuurd om uit te kijken naar de grijze personenauto en de twee inzittenden. Heb je iets gezien of heb je meer info? Meld het ons dan via 03 485 65 11.

De techniek: van babbelen naar knuffelen

Knuffeldieven kiezen vaak oudere slachtoffers en gebruiken een 'babbeltruc'. Met hun verhaal wekken ze vertrouwen en daarna bedanken ze hun helpers uitvoerig, waarbij ze hun slachtoffer stevig vastnemen. Vaak proberen ze ook zelf een ketting om de nek van hun slachtoffer te hangen als bedanking. Het slachtoffer weigert die ketting dan beleefd en terwijl de dieven hun ketting terugnemen, maken ze snel ook de ketting van het slachtoffer los.

Wat kun je doen als je benaderd wordt?

Behoor je tot de doelgroep van de knuffeldieven en word je op straat aangesproken door iemand die de weg vraagt? Wees dan op je hoede! Als je het niet vertrouwt, kun je de persoon negeren. Lukt dat niet, dan kun je ook de aandacht trekken van andere mensen op straat. Laat je zeker niet ongewenst aanraken (knuffelen of een handdruk). Bespreek dit fenomeen ook met ouderen in je omgeving zodat ze dergelijke situaties kunnen herkennen en alert reageren.

Meer weten over babbeltrucs?

Uiteraard komen babbeltrucs niet enkel op straat voor. Ook bij je thuis of bij de bankautomaat ben je maar beter op je hoede. Op de website van de Nederlandse politie staan interessante tips om babbeltrucs te herkennen en te voorkomen.