Cameranetwerk

Geen start- en einddatum ingesteld

Verkeersonveiligheid en woninginbraken zijn nog steeds twee belangrijke prioriteiten, die de politiezone Voorkempen wil aanpakken door onder andere camera's in te zetten. Deze camera's, ook wel slimme camera's genoemd, kunnen naast het meten van de snelheid (trajectcontrole), ook nummerplaten herkennen van bijvoorbeeld geseinde of gestolen wagens. Via een vast ANPR-netwerk wil de politiezone Voorkempen haar ganse grondgebied in verschillende fasen uitbreiden met deze slimme camera's.

Hoofddoel: de verkeersveiligheid verhogen (terugdringen van het aantal verkeersongevallen) en het voorkomen en bestrijden van criminele feiten.

Trajectcontrole

Wat?
Trajectcontrole is een methode om via camera's de maximumsnelheid van voertuigen op een bepaald traject te controleren.

Hoe?
Via trajectcontrole wordt elk voertuig bij het begin en het einde van het traject 'gefotografeerd'. De gemiddelde snelheid van een voertuig tussen deze twee punten (camera's) wordt berekend. Ligt die gemiddelde snelheid hoger dan de maximumsnelheid, dan wordt de eigenaar van het voertuig beboet. Wie dus te snel rijdt op het traject, mag een boete in de bus verwachten. Met trajectcontrole wordt zeven dagen per week en 24 uur per dag gecontroleerd.

Waarom?
Met trajectcontrole en de bijhorende verkeersborden, wil de politiezone Voorkempen:

  • het aantal verkeersongevallen op deze trajecten laten dalen;
  • chauffeurs ontraden om snelheidsovertredingen te plegen.

ANPR of Automatic Numberplate Recognition

Wat?
ANRP of automatische nummerplaatherkenning is een techniek waarmee kentekenplaten op voertuigen gelezen, herkend en geregistreerd kunnen worden.

Hoe?
De camera's verzamelen automatisch een aantal gegevens van elk passerend voertuig zoals de nummerplaat, de nationaliteit van de eigenaar, het tijdstip, enz. Deze gegevens worden vergeleken met verschillende databanken die controleren op geseinde, gestolen, verdachte en niet-verzekerende voertuigen en voertuigen die niet in orde zijn met de technische keuring. Als de nummerplaat in één van deze databanken voorkomt, dan is er sprake van een 'hit' en krijgt de Lokale Politie Voorkempen onmiddellijk een signaal, waardoor de politieploegen de voertuigen onmiddellijk, doeltreffend en veilig uit het verkeer kunnen halen.

Waarom?
Met de ANPR-camera's en de borden die deze slimme camera's aankondigen, wil de Lokale Politie Voorkempen:

  • criminele feiten voorkomen en bestrijden;
  • de pakkans verhogen;
  • daders ontraden om misdrijven te plegen;

Verdere uitbouw van een vast ANPR-netwerk in de politiezone Voorkempen

Aangezien zulke slimme camera's voornamelijk doeltreffend zijn als ze een volledige zone afdekken, wil de Lokale Politie Voorkempen verder investeren in de uitbouw van een cameranetwerk op haar grondgebied. Zo gaf de politieraad groen licht voor bijkomende ANPR-camera's in de gemeente Brecht, Schilde en Zoersel.

Waar?

  • ANPR-camera's op het op- en afrittencomplex aan de Rodendijk te Zoersel ter hoogte van Den Haan en op de grens Rodendijk met Langestraat (N14).
  • ANPR-camera's met trajectcontrole op Waterstraat/Raymond Delbekestraat/Abdijlaan in de gemeenten Schilde, Zoersel en Brecht.
  • Vrachtwagensluis tussen de Brugstraat en Waterstraat/Raymond Delbekestraat in Brecht Zo'n vrachtwagensluis bestaat uit camera's die het zwaar vrachtverkeer uit het centrum van Sint-Job-in't-Goor zullen weren. Als vrachtwagens van meer dan 7,5 ton op een te korte termijn beide camera's passeren (met uitzondering van de vrachtwagens die laden en lossen), zullen ze hiervoor beboet worden.
  • ANPR en trajectcontrole op de Houtlaan in Schilde.
Straten
Grondgebied van Politie Voorkempen