Wat is een BIN-Z of BIN-Z-I?

BIN-Z: Buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen

Een BIN-Z is een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen. Niet alleen zelfstandige ondernemers, maar ook handelaars, kmo's en de dienstverlenende sector (apothekers, dokters ...) kunnen hier deel van uitmaken.

De specifieke doelstellingen van een BIN-Z:

  • een (betere) sociale controle in straten en winkels verkrijgen (wat kan leiden tot een verhoogde graad van waakzaamheid en een verhoogd meldingsgedrag);
  • de criminaliteit terugdringen;
  • het winkelen en wonen aangenaam maken;
  • de leefbaarheid binnen de wijk verbeteren.

Bij een gewoon BIN ligt het accent op het voorkomen van misdrijven in de privésfeer. Bij een BIN-Z is het belangrijk dat zelfstandige ondernemers zo vlug mogelijk van onregelmatigheden worden ingelicht om verder slachtofferschap binnen deze doelgroep te voorkomen. BIN-berichten binnen een BIN-Z kunnen gaan over een (poging) wisseltruc, een (poging) gebruik vals geld, winkeldieven die de omgeving afschuimen ... 

BIN-Z-I: Buurtinformatienetwerk voor Zelfstandigen Industrie

Naar aanleiding van een aantal inbraken en diefstallen van metalen uit bedrijven, besliste het bestuur van Bedrijvenpark Malle vzw om een veiligheidspakket aan de bedrijven aan te bieden. In dat pakket zit onder andere het BIN-Z-I Bedrijvenpark Malle.

Net zoals bij een gewoon BIN of een BIN-Z speelt preventie door communicatie een sleutelrol. Het doel is de terreinspecifieke criminaliteit voorkomen door maatregelen op maat, verhoogde waakzaamheid en verhoogd meldgedrag. Niet alle bedrijven zijn 24 uur op 24 bemand, waardoor een gemeenschappelijke inspanning op gebied van veiligheid nog relevanter wordt.

Heb je een bedrijf in Brecht, Malle, Schilde of Zoersel en wil je je aansluiten bij een BIN-Z(-I)? Stuur dan een mailtje naar een van de verantwoordelijke BIN-coördinatoren.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 210 40 00.