Phishing, smishing & vishing

Phishing, smishing en vishing zijn vormen van online oplichting, voornamelijk gericht tegen klanten van banken.

Phishing

Wat? Phishing is elke vorm van online oplichting met valse e-mails. Oplichters versturen frauduleuze e-mails om je gegevens te kunnen misbruiken en geld te kunnen stelen. Er is ook vaak een link naar een nagemaakte website, bijvoorbeeld van een bank. Die nagemaakte website ziet er exact uit als de originele: logo’s, de lay-out en het taalgebruik zijn allemaal gekopieerd. Als je daar een betaling uitvoert met een paswoord of bankkaart, kunnen criminelen je gegevens misbruiken en geld stelen.

Slachtoffer? Ben je opgelicht door phishing? Breng je bank op de hoogte en doe aangifte bij de politie. Druk de volledige e-mail af en neem een screenshot van de valse website, zodat de recherche dit kan onderzoeken.

De politie vraagt ook altijd naar de header van de phishing-e-mail. Daar staat alle gedetailleerde informatie in over het e-mailbericht, zoals de afzender en de route die het bericht heeft afgelegd. De recherche kan zo het IP-adres van de oplichters vinden. Onderaan deze pagina vind je een handleiding om de e-mailheader op te zoeken. 

 

Tips over hoe je oplichting door phishing kan voorkomen

 

Smishing

Wat? Smishing of SMS-phishing is elke vorm van oplichting via sms. Oplichters versturen sms’en met valse links. Als je daarop klikt, kom je terecht op nagemaakte websites waar je persoonlijke of financiële gegevens moet invullen. Op die manier kunnen criminelen data of geld van je stelen. In zo’n sms’en kunnen ook valse telefoonnummers staan. Als je daarnaar belt, neemt een oplichter op die zich voordoet als een werknemer van een echt bedrijf. Hij zal persoonlijke informatie van je proberen te ontfutselen om je geld te kunnen stelen.

Slachtoffer? Ben je opgelicht door smishing? Neem dan onmiddellijk contact op met je bank en met de politie. Neem de valse berichten mee en neem een printscreen van de valse website waar je op terecht gekomen bent.

 

Tips over hoe je oplichting door smishing kan voorkomen

 

Vishing

Wat? Vishing is elke vorm van oplichting via de telefoon. Het is een combinatie van ‘voice’ en ‘phishing’. Oplichters bellen je op en vragen persoonlijke, financiële of veiligheidsinformatie, of ze vragen om geld over te maken.

Slachtoffer? Ben je opgelicht door vishing? Neem dan onmiddellijk contact op met je bank en met de politie. Noteer het nummer van de oplichter die je heeft opgebeld.

 

Tips over hoe je oplichting door vishing kan voorkomen

 

Bijlage
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 210 40 00.