Verlies of diefstal van je elektronische identiteitskaart

Is je identiteitskaart gestolen of ben je ze verloren, bel dan onmiddellijk DOC-STOP om je kaart te blokkeren. Dat kan via via het gratis telefoonnummer 00800 2123 2123, dat 24/7 bereikbaar is. De elektronische functies van je identiteitskaart zullen direct en definitief worden ingetrokken. DOC-STOP stuurt je vervolgens een brief (met dossiernummer) die de melding van verlies of diefstal bevestigt.

Kan je 00800 2123 2123 om één of andere reden tóch niet bereiken? Bel dan naar 0032 2 518 21 23; dit is het internationale nummer dat overal ter wereld bereikbaar is.

Doe ook altijd aangifte bij de politie. Je kan hiervoor terecht in een politiepost van je gemeente, maar ook in ons centraal onthaalpunt, dat 24/24 en 7/7 geopend is.

Afhandeling

Lokale Politie Voorkempen noteert je aangifte en seint je identiteitskaart om misbruik te voorkomen. We geven je een attest van verlies of diefstal mee dat dient als voorlopig identiteitsdocument. Dit attest is gratis en is enkel geldig met een foto. Je hoeft zelf geen pasfoto mee te brengen voor dit attest; de politie haalt je foto uit het Rijksregister. Vervolgens contacteren we de dienst bevolking/burgerzaken van je gemeente. Je hoeft bij verlies of diefstal van je identiteitskaart zelf dus niets melden aan het gemeentehuis. Vanuit het gemeentehuis zal je een brief ontvangen om je nieuwe identiteitskaart aan te vragen.

In het buitenland?

Zolang je geen nieuwe identiteitskaart hebt, geldt het attest in België als identiteitskaart. Het attest kan je dus niet gebruiken in het buitenland. Ga je in deze periode naar het buitenland en heb je nog een geldig paspoort nodig? Dan kan je je reispas gebruiken. Heb je geen geldige reispas, ga dan zo snel mogelijk met het attest naar de dienst burgerzaken of bevolking van je gemeente. Zij contacteren op hun beurt de diensten van de provincie om je documenten alsnog in orde te brengen. 

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 210 40 00.