Persbericht: jaarverslag 2020

“2020 was een apart jaar. Een jaar om snel te vergeten maar eentje dat we ons helaas nog lang zullen herinneren.” – Frank Boogaerts, burgemeester van Lier

 april 2021 – Ook dit jaar kan elke Lierenaar en Hooiktenaar ons jaarverslag van 2020 in zijn of haar brievenbus terugvinden. In dit jaarverslag communiceren we open en transparant met onze inwoners over wat we in 2020 hebben gedaan en waar we mee bezig zijn geweest. We informeren en houden iedere inwoner op de hoogte over hoe we hun zone leefbaar en veilig proberen te houden.

jaarverslag 2020

2020 was een apart jaar. Al vroeg in het jaar stak corona een stokje voor de normale gang van leven. Dit resulteerde in minder woninginbraken en geen opdrachten voor evenementen. Alhoewel sommige misdrijven wegvielen, werden deze gecompenseerd door andere vormen.

Stijging misdrijven

De grootste stijging zien we in cybercriminaliteit. Een belangrijke oorzaak hiervan is de maatschappij die meer gebruik maakt van het internet. Ook dankzij corona hadden veel werkende mensen geen andere keuze dan mee te evolueren met de technologische voorruitgang door het thuiswerk. Oplichting via het internet, phishing e-mails, hackers, … Deze fenomenen zijn in 2020 fel gestegen.

Ook waren er in 2020 meer meldingen van intrafamiliaal geweld. “Het vaker thuis zijn, met iedereen onder hetzelfde dak, en de inperking van diverse uitlaatkleppen, maken dat veel mensen met verhoogde frustraties kampen. Steeds vaker uiten deze zich binnen de familiale sfeer.”, aldus Veronic rechercheur intrafamiliaal geweld. In de aanpak van intrafamiliaal geweld werd dit jaar meer geïnvesteerd in opleidingen. Er is ook 1 persoon extra aangenomen om sociaal onderzoek uit te voeren.

In 2020 waren er veel minder voertuigen op de baan door corona. Dit betekende dan ook een andere aanpak langs onze kant. Er werd besloten om meer “vliegende controles” te houden en op die manier in te zetten op de verkeersveiligheid in het algemeen. Er werden 62 boetes uitgedeeld voor bestuurders die positief hebben geblazen, 3714 voor hinderlijk parkeren, 175 voor gsm-gebruik achter het stuur enzovoort.

Actieplannen: een succesverhaal

In 2020 waren er twee grote projecten waarop wij focusten: ANPR-camera’s enerzijds en de naleving van de coronamaatregelen anderzijds. De Automatic Number Plate Recognition camera’s of kortweg ANPR’s zijn camera’s die helpen bij het vinden van een voertuig dat gekoppeld kan worden aan een misdrijf. die een misdrijf gepleegd heeft. De camera’s staan op palen bij verschillende invalswegen en lezen de kentekens van voorbijrijdende voertuigen en vergelijken ze met kentekens van bestuurders die gezocht worden. Dit project werd in 2020 uitgevoerd en heeft al vele positieve resultaten opgeleverd.

Ook hebben we in 2020 extra gefocust op de naleving van de coronamaatregelen in opdracht van onze overheden.  In totaal werden er 516 boetes uitgeschreven, waarvan 498 door ons zelf.

Wat in 2021?

Ook in 2021 staan we niet stil. Binnen de dienst wijkwerking gaat er een nieuw programma ‘WOCODO’ gebruikt worden. Dit is een app die dient om woonstcontroles digitaal en sneller in te voeren en te versturen naar de bevolkingsdienst van stad Lier. Daarnaast wordt er blijvend ingezet op het aanpakken van de drugsproblematiek, controleren van snelheid in het algemeen en in een zone 30, en het rijden onder invloed. Ook wordt er weer meer gecontroleerd op een veilig uitgaansleven vanaf het moment dat dit weer kan. Daarnaast worden de ANPR-camera’s en de trajectcontroles vervolgd in 2021. Als laatste zullen we het komende jaar nog meer inzetten op digitaal en mobiel werken.

 

Geïnteresseerd in het volledige jaarverslag? Lees het hier.