Hoe kan je jezelf beschermen tegen inbraak?

Hoe verkleint u de kans op een inbraak bij u thuis?

In 2021 werden er 34140 inbraken geregistreerd in België (bron: statistieken federale politie). Juwelen, geld en multimedia worden het vaakst gestolen.

Je kunt eenvoudige maatregelen nemen om het risico te verminderen. Inbraakpreventie omvat het geheel van organisatorische, fysieke en elektronische maatregelen om een inbraak te voorkomen.

Hoe kan je jezelf beschermen tegen inbraak?

 

Vraag naar lokale diefstalpreventiemogelijkheden

Vele lokale overheden bieden diverse diefstalpreventiemogelijkheden aan, zoals toezicht op jouw hoofdverblijfplaats tijdens je vakantie.

Ook in onze politiezone kan je daarbij beroep doen op een diefstalpreventieadviseur. Deze helpt jou bij het beveiligen van je woning en heeft vaak ook een basiskennis over online veiligheid. Het gaat om een politieman die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis bij je thuis om te bekijken hoe jouw woning beter beveiligd kan worden en geeft advies over de maatregelen die je vrijblijvend kan nemen.

Waarom een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur?

 • Het is gratis
 • Vrijblijvend advies op maat
 • Neutraal en objectief advies.
 • De aanbevelingen zijn niet verplicht

Goede gewoonten

Veilig wonen is een kwestie van goede gewoontes. De beste sloten zullen niet helpen als je ze niet gebruikt of als je tegelijkertijd een raam laat openstaan. Veilige leefgewoonten kosten weinig of niets en hebben toch een enorm effect in het buiten houden van ongewenste bezoekers. Deze maatregelen zijn zo eenvoudig dat ze vaak over het hoofd gezien worden.

Dit zijn enkele voorbeelden van organisatorische maatregelen:

 • Doe altijd je ramen en deuren op slot, ook als je maar voor even afwezig bent. Laat je ramen niet op kiepstand staan.
 • Draag zorg voor je sleutels; hang er geen labels aan en laat ze niet aan de binnenkant van ramen of deuren zitten of - erger nog - verstopt onder de deurmat.
 • Geef je woning altijd een bewoonde indruk: programmeer lampen om automatisch aan en uit te gaan. Laat de radio aan.
 • Wanneer je op vakantie vertrekt, laat je brievenbus dan leegmaken en vraag aan je buren/familie om de rolluiken op en af te laten. Vermeld op sociale netwerken vooral niet dat je op vakantie vertrekt.
 • Laat geen waardevolle voorwerpen, zoals je smartphone, laptop, tablet, enz. in het zicht van voorbijgangers slingeren.
 • Zet de kartonnen verpakking van je nieuwe toestellen niet voor de deur, anders zien inbrekers al snel wat ze bij jou kunnen stelen.
 • Berg materiaal dat inbrekers van pas zou kunnen komen op, zoals een ladder, tuingereedschap, enz.
 • Hou een inventaris bij van uw waardevolle voorwerpen en noteer de serienummers. Bewaar de facturen. Noteer bij de aankoop de referenties en maak een foto. Op die manier zal de politie je spullen gemakkelijker kunnen teruggeven als ze worden teruggevonden.
 • Wees een waakzame buur. In het oog houden wat er in de straat of bij de buren gebeurt, kan helpen om het risico op diefstal te verminderen. Meld elk verdacht element aan de politie.
 • Geef blijk van een gezonde dosis wantrouwen: laat onbekenden niet zomaar binnen zonder geldige reden, ook al lijkt hun verhaal aannemelijk.

 

Mechanisch beveiligingsmateriaal

Het is heel belangrijk dat alle 'zwakke' punten van je woning goed beveiligd zijn. Als een inbreker ondanks alles toch jouw woning uitkiest, dan gaat de tijd in zijn nadeel spelen. Een onderzoek heeft aangetoond dat een inbreker zijn poging na gemiddeld 3 minuten staakt. Alle bereikbare gevelopeningen - deuren, (schuif)ramen, garage en kelderopeningen - moeten dus goed beschermd worden.

 • Voorzie de buitendeuren van een meerpuntssluiting met minstens drie sluitpunten.
 • Een cilinder die meer dan 2 mm uitsteekt, vormt een potentieel inbraakrisico. Zorg daarom voor een stevige cilinderbescherming (langschild of rozet).
 • Kies voor een veiligheidscilinder met veiligheidskaart.
 • Heb je geen veiligheidsslot? Plaats dan een opbouwslot.
 • Kies voor gelaagd glas. Dat is moeilijk in te slaan en vormt voor de inbreker een extra hindernis.
 • Let erop dat het raamkader stevig verankerd zit in het metselwerk.
 • Ga voor vergrendelbare raamkrukken.
 • Zorg voor buitenverlichting die aanspringt wanneer iemand je woning nadert.

 

Elektronische beveiligingssystemen

Elektronische beveiliging is in woningen met een hoger inbraakrisico een aanvulling op de voorgaande maatregelen. Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem is alleen maar relevant als de woning al correct beveiligd is. Naast een afschrikkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak of poging tot te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren. Dit systeem vertraagt de inbreker immers niet, maar kan hem wel afschrikken.

Plaatsing van een alarmsysteem

Als je een alarm laat installeren, houd dan goed rekening met de volgende elementen:

 • Als je niet bent aangesloten op een alarmcentrale, moet je je alarmsysteem aangeven op de portaalsite van de politie.
 • Een jaarlijks onderhoud van de installatie en een jaarlijkse validatie van uw contactgegevens zijn wettelijk verplicht.
 • Zet het alarm aan telkens je je woning verlaat (zelfs al is het maar voor even).

Plaatsing van een videobewakingssysteem

Als je een videobewakingssysteem laat installeren, zijn drie elementen essentieel:

 • De aangifte
 • Het register
 • Het pictogram

Je wilt een alarm- of videobewakingssysteem plaatsen? Geef de voorkeur aan INCERT-gecertificeerde installateurs. Met dit kwaliteitslabel garanderen zij je een voorafgaande risicoanalyse en de optimale beveiliging van je woning.

Sociale maatregelen

Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is nog altijd de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar de mensen elkaar niet kennen, kunnen inbrekers makkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan.

Indien u verdachte handelingen vaststelt in uw straat of buurt, neem dan onmiddellijk contact op met de 112. Zelfs als u niet zeker bent, neemt u best contact op met de politie. Voorkomen is beter dan genezen! De politie zal u nooit zeggen dat u hen voor niets heeft gestoord.

Indien u er de kans toe hebt, probeer dan een foto te nemen van de verdachte persoon of het verdachte voertuig.

Als je geïnteresseerd bent in de veiligheid van je wijk, dan heb je misschien interesse om je aan te sluiten bij een Buurtinformatienetwerk (BIN).

De BIN's zijn partnerschappen tussen de politie, de burgers (buurtbewoners/handelaars) en de lokale overheden om de communicatie in de strijd tegen en de preventie van criminaliteit binnen een bepaalde wijk te verbeteren.

Waar kan je terecht in geval van een inbraak?

Je stelt vast dat er in je woning werd ingebroken: Bel onmiddellijk de politie op het nummer 112.

Raak niets aan zolang de politie niet ter plaatse is gekomen.

 • Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij
 • Laat onmiddellijk je gestolen bankkaarten of identiteitsdocumenten blokkeren

Het slachtoffer worden van een inbraak kan allerhande gevolgen met zich meebrengen, die onmiddellijk na de feiten of op langere termijn (in de weken of maanden die volgen) kunnen optreden. Naast de emotionele schok en de werklast die gepaard gaat met het vervullen van alle voornoemde administratieve acties, laat de inbraak andere minder zichtbare sporen na, maar die mogen niet geminimaliseerd worden. Wetende dat een onbekende je woning is binnengedrongen (soms in jouw aanwezigheid), kan traumatiserend zijn.

Blijf niet alleen met je angsten en neem contact op met de dienst slachtofferhulp van de politie.