Internetcriminaliteit: dieven gaan steeds creatiever te werk

Binnen onze zone kregen we recent van verschillende burgers weer klachten over oplichting via het internet. Het is geen nieuw gegeven, alleen veranderen de criminelen steeds vaker van handelswijze...

2dehands.be en andere koopsites makkelijk doelwit.

Een concreet voorbeeld: het slachtoffer heeft een trekhaak te koop gesteld op de verkoopsite 2dehands.be. Een potentiële koper heeft interesse getoond om hem te kopen.  Via WhatsApp vroeg de oplichter naar de prijs en na akkoord naar welke bankrekening hij het geld kon storten. Wat later kreeg het slachtoffer de vraag om één eurocent over te schrijven, om zeker te zijn dat  naam en bankrekeningnummer van het slachtoffer bij elkaar horen. Er kwam via WhatsApp een link naar een betaalsite, die als twee druppels water leek op die van een grootbank. Het slachtoffer gaf nietsvermoedend zijn code in. Een uur later was hij meer dan duizend euro kwijt...

Bijna één op de tien Belgen is de voorbije jaren op een of andere manier het slachtoffer geworden van internetfraude. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum van Cyberbeveiliging. Ongezien veel. Meestal slaan de internetcriminelen toe per mail, maar evengoed via sociale media als Facebook en WhatsApp. Het fenomeen phishing lijkt dus nog niet onder controle.

Europa’s slechtste leerling

Bankenfederatie Febelfin noteerde vorig jaar liefst 3.205 gevallen van fraude met internetbankieren. Zeven keer zo veel als het jaar voordien. Bovendien worden de fraudeurs almaar creatiever. Veel van die mails zien er professioneel uit, waardoor mensen denken dat hun echte bank iets van hen verlangt. Europees onderzoek wees ons land vorig jaar aan als slechtste leerling van de klas. Zes maanden na de opstart van een grootschalige campagne waarbij burgers aangemaand werden tot meer actie, kreeg het Centrum voor cyberbeveiliging al 150.000 verontruste mails. 

De gouden regel: NOOIT de codes van je bankkaart online delen!! Banken zullen dat nooit vragen. Dus als het wel gebeurt, word je opgelicht.

Zelf iets gelijkaardigs meegemaakt? Meld het onmiddellijk via www.safeonweb.be