Vriendschap of bedrog? Vaak is het te mooi om waar te zijn...

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites. Vaak lijken oplichters zó betrouwbaar, dat het niet eens zo moeilijk is om met iemands geld te gaan lopen.

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites. Vaak lijken oplichters zó betrouwbaar, dat het niet eens zo moeilijk is om met iemands geld te gaan lopen. Ze proberen mensen in de val te lokken door een vertrouwensband op te bouwen en in te spelen op gevoelens. Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld.

Dit jaar ontving de FOD Economie al 382 meldingen over vriendschapsfraude. In meer dan de helft van de gevallen betaalden de slachtoffers aan de oplichters, in totaal voor een bedrag van bijna 4 miljoen euro. In één geval verloor het slachtoffer zelfs 500.000 euro.

Een aantal tips:

1)  Wees voorzichtig als je iemand leert kennen. Vertrouw niet blindelings op (te) mooie profielen als ze toenadering zoeken;

2) Breng je identiteit niet in gevaar en hou persoonlijke info voor jezelf;

3) Blijf op op je hoede als hij/zij op de emotionele toer gaan. Vraag je steeds af waarom net jij geld moet storten ipv een vriend of familielid;

4) Besef dat het eigenlijk om een wildvreemde gaat tegen wie je praat, iemand die je nog nooit gezien hebt.

Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook!

Meer info op www.temooiomwaartezijn.be.