Oplichting via WhatsApp/Whaling

Het Openbaar Ministerie en de politie willen opnieuw waarschuwen voor oplichting via WhatsApp. De afgelopen maanden is het aantal aangiftes opmerkelijk gestegen. 
De oplichter overhaalt in een chat op Whatsapp  het slachtoffer om geld over te schrijven door zich voor te doen als een familielid of een goede vriend van het slachtoffer die in geldnood zit. Dat gaat in een aantal gevallen over tienduizenden euro’s. 
 

Whatsapp

Hoe kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een WhatsApp-fraude?
Maak indien mogelijk afspraken met familie en/of vrienden om elkaar nooit geld te vragen via WhatsApp of check altijd telefonisch.
Wees ook steeds voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie en/of foto’s via sociale media gezien dit kan gebruikt worden in de modus operandi. Indien je toch door een vreemd nummer wordt gecontacteerd, tracht dan altijd eerst het origineel nummer alsnog te bellen om gehoor te krijgen bij het familielid of kennis.
 
Wat indien men toch het slachtoffer wordt van een WhatsApp-fraude?
•    Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bij de bank;
•    Probeer de financiële transactie te laten blokkeren;
•    Verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek, het telefoonnummer van de oplichter en/of andere relevante info en geef dit aan bij de politie.