Drugshonden trainen bij nieuwe trainingsmuur

De Politie Regio Turnhout heeft sinds kort een eigen oefenmuur die is gebouwd om politiehonden die zijn opgeleid om drugs op te sporen, te trainen en nog verder te bekwamen.  De muur is 7 meter lang en 1,60 meter hoog en is opgetrokken in snelbouwstenen.  Zo'n eigen oefenmuur biedt onze collega-hondengeleiders en hun honden extra trainingsmogelijkheden.

 

trainingsmuur politiehonden

De Politie Regio Turnhout heeft 6 politiehonden: 5 patrouillehonden en 1 zogenaamde ‘dual purpose’-hond. Dat zijn honden die zowel als patrouillehond kunnen worden ingezet voor o.m. ordehandhaving, maar die ook cash geld en drugs kunnen opsporen. Ze zijn met andere woorden multifunctioneel en kunnen voor heel uiteenlopende opdrachten worden ingezet. De enige ‘dual purpose’-hond in ons korps momenteel is Joppe. Maar met wat geluk krijgt hij binnenkort de hulp van Ricco, die op dit moment aan de zijde van zijn baasje, politie-inspecteur Sven, ook een opleiding tot volwaardige ‘dual purpose’-hond volgt. Ricco heeft in elk geval een neus voor geld en drugs en maakt dus veel kans om zijn opleiding succesvol af te ronden.

Politiehonden zijn de jongste jaren een almaar belangrijkere rol gaan spelen binnen het politiewerk. Er zijn speurhonden die vermiste of voortvluchtige personen kunnen opsporen, patrouillehonden die worden ingezet bij het dagelijkse interventiewerk of bij ordehandhaving en drugshonden die een neus hebben voor drugs en het ook makkelijk kunnen opsporen. En dan zijn er dus ook nog de ‘dual purpose’-honden.

In tegenstelling tot de meeste politiepatrouilles die je in het straatbeeld ziet, zijn hondengeleiders bij de politie doorgaans alleen op pad, zonder collega. Wanneer het er echt om draait, is de enige hulp die ze meteen kunnen inroepen, die van hun trouwe viervoeter. Het is dan ook van cruciaal belang dat ze op eender welk moment kunnen rekenen op hun politiehond, die naast hen loopt of met hen meerijdt. Een goede opleiding en regelmatige bijscholing van zowel hond als baasje zijn dus van kapitaal belang.

Tot nu toe maakten onze collega-hondengeleiders voor een training of bijscholing meestal de verplaatsing naar het opleidingscentrum van de dienst hondensteun in het Vlaams-Brabantse Neerhespen, maar dat is vanuit Turnhout al gauw één tot anderhalf uur rijden. Extra oefenmogelijkheden in de eigen politiezone of alleszins in de buurt, waren dus meer dan welkom. Om te trainen op het opsporen van drugs moeten onze ‘dual purpose’-honden sinds kort zelfs niet eens de deur meer uit. Naast het politiecommissariaat langs de ring in Turnhout werd een oefenmuur opgetrokken, met snelbouwstenen. De muur is 7 meter lang en 1,60 meter hoog. Elke steen heeft drie openingen, ideaal om drugs in te verstoppen en de honden te trainen om die drugs zo snel mogelijk te vinden. Voor politiehond Ricco, hier op de foto, is de oefenmuur in Turnhout alleszins een mooie aanvulling op de opleiding tot ‘dual purpose’-hond bij de federale politie. Met zo’n eigen trainingsmuur kunnen we niet alleen Ricco, maar ook onze andere politiehonden nóg beter en nóg vaker trainen, met maar één doel: zo professioneel en zo succesvol mogelijk politiewerk leveren.