Politie redt leven

De Kwakkelstraat, in het centrum van Turnhout, was donderdagnamiddag enkele uren afgesloten voor alle verkeer. Politie en brandweer werden rond 14.30 uur opgeroepen voor rookontwikkeling in een appartementsgebouw. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, werden ze geconfronteerd met een man met psychische problemen. Het bleek om de bewoner van één van de appartementen in het gebouw te gaan. De man dreigde ermee zichzelf van het leven te beroven.

De hulpdiensten probeerden gedurende langere tijd op de man in te praten en hem op andere gedachten te brengen. Maar toen die gesprekken niet het gewenste resultaat opleverden en de situatie nog verder dreigde te escaleren, werd besloten om de speciale eenheden van de federale politie ter plaatse te vragen. Zij zijn opgeleid en getraind om zulke situaties op een zo efficiënt mogelijke manier aan te pakken. Rond 18.30 uur kon de man in zijn appartement op een voor iedereen veilige en wettige manier worden geneutraliseerd. Dat zou bij omstaanders of buurtbewoners de indruk kunnen hebben gegeven dat er door de politie met vuurwapens werd geschoten. Maar dat is dus niet het geval. De betrokken bewoner werd uiteindelijk met slechts lichte, oppervlakkige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Uit veiligheidsoverwegingen werd al vrij snel beslist om een perimeter in te stellen. Daarvoor werd de straat afgesloten en buurtbewoners en kijklustigen werden op een veilige afstand gehouden. Er is nooit gevaar geweest voor de omgeving.

Kort voor 19.00 uur was de interventie achter de rug en werd de Kwakkelstraat terug opengesteld voor het verkeer.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.