Politie Regio Turnhout reageert na TV-reportage in 'Factcheckers'

Woensdagavond zond Eén het TV-programma 'Factcheckers' uit.  De makers van het programma wilden daarin nagaan wat er gebeurt met gevonden voorwerpen die bij de politie of lokale gemeentebesturen worden binnengebracht. Verdwijnen die voorwerpen stiekem of komen ze uiteindelijk toch terug terecht bij de rechtmatige eigenaar? Dat was de hamvraag in de reportage.

De TV-makers deden een onderzoek bij een 50-tal gemeentebesturen en politiekorpsen in ons land. Ook de Stad Turnhout en de Politie Regio Turnhout kwamen in de uitzending aan bod. Maar het stadsbestuur en de korpsleiding van de politie betreuren de manier waarop het verhaal door de TV-makers is gebracht en het beeld dat door de TV-uitzending is geschetst. Vandaar deze toelichting.

Factcheckers

Op 7 september 2020 brengt een man in de loop van de namiddag een rode portefeuille binnen bij het onthaal van het politiecommissariaat aan de Noord-Brabantlaan in Turnhout. In de portefeuille zit geen identiteitskaart en ook geen ander document waarmee de politie de identiteit van de man of vrouw die de portefeuille is kwijtgespeeld, kan achterhalen. Er zit wel 90 euro cash geld in de portefeuille.

Nog diezelfde namiddag wordt de gevonden portefeuille geregistreerd in een specifiek computersysteem dat door alle politiekorpsen in ons land wordt gebruikt, dus ook hier bij de Politie Regio Turnhout. De inhoud van de portefeuille wordt bovendien samen met nog een andere collega geïnventariseerd, om elke mogelijke discussie daarover nadien te vermijden.

Op 9 september 2020 wordt de portefeuille vanuit het hoofdcommissariaat aan de Noord-Brabantlaan overgemaakt aan de plaatselijke politiepost op de Grote Markt, in het centrum van de stad. Het is trouwens een interne korpsrichtlijn dat alle gevonden en bij de politie binnengebrachte voorwerpen, op één van de 7 politieposten in onze politiezone worden bewaard en dus niet op het hoofdcommissariaat. Van zodra de betrokken portefeuille met daarin 90 euro bij de politiepost op de Grote Markt binnenkomt, wordt er een nieuwe registratie gemaakt waarin ook duidelijk staat vermeld dat de portefeuille met inhoud bewaard zal worden in een kluis. Dat doen we trouwens met alle waardevolle voorwerpen die bij de politie worden binnengebracht. De minder waardevolle voorwerpen worden in afwachting van een eventuele ophaling bewaard bij het onthaal van de betrokken politiepost.

In de dagen of weken daarna informeert iemand die zich uitgeeft als de rechtmatige eigenaar van de portefeuille bij het hoofdcommissariaat van de Politie Regio Turnhout aan de Noord-Brabantlaan met de vraag of er een rode portefeuille met daarin 90 euro is binnengebracht. De collega die de man of vrouw te woord staat, verwijst door naar de Facebook-pagina van de politie waar de meeste gevonden voorwerpen met een tekstbericht én foto worden gepubliceerd in de hoop dat de eigenaar op die manier alsnog kan worden achterhaald. De TV-makers hebben daarna wellicht de Facebook-pagina van de Politie Regio Turnhout geraadpleegd, maar vonden daar geen bericht over de betrokken portefeuille. Wat ze wellicht niet hebben gedaan, is ook de Facebook-pagina van de plaatselijke Politiepost Turnhout raadplegen. Daar werd op 11 september een bericht gepost met de foto van de rode portefeuille en de vraag of iemand hier zijn of haar kwijtgespeelde portefeuille herkende. Op dat bericht heeft nooit iemand gereageerd.

Op een bepaald moment wordt onze collega die het onthaal op de politiepost op de Grote Markt in Turnhout bemant, gecontacteerd door de vermoedelijke eigenaar van de portefeuille. De collega kijkt de binnengebrachte spullen aan het onthaal na, maar vindt de bewuste portefeuille niet omdat die op dat ogenblik in een afgesloten kluis ligt. De politie is trouwens verplicht om alle gevonden en binnengebrachte voorwerpen gedurende 6 maanden te bewaren, tenzij de eigenaar zich vroeger meldt en het voorwerp kan worden teruggegeven. Meldt de eigenaar zich na 6 maanden niet, dan wordt het betrokken voorwerp overgemaakt aan de lokale overheid.

Op 24 november 2020 wordt de rode portefeuille met de volledige inhoud, zoals die op 7 september 2020 op het hoofdcommissariaat langs de ring in Turnhout werd binnengebracht, door de eigenaar (wellicht iemand die achter de schermen meewerkte aan het betrokken TV-programma) opgehaald bij de politiepost op de Grote Markt, waar hij al die tijd op een veilige plek werd bewaard. Bij de teruggave werd de persoon die de portefeuille heeft opgehaald, ook door de politie geïdentificeerd. Haar gegevens zijn geregistreerd in ons computersysteem, zodat we nadien op elk moment kunnen nagaan aan wie de portefeuille is terugbezorgd.

De Politie Regio Turnhout wil benadrukken dat er absoluut geen sprake is van het doen verdwijnen van waardevolle voorwerpen die bij de politie worden binnengebracht.