Focus op de weg, niet op je gsm

VSV lanceert een nieuwe campagne tegen afleiding achter het stuur!

Je bent aan het rijden en je lief stuurt een WhatsApp-bericht? Gewoon negeren. Je vrienden bellen je op? Ook negeren. Je baas stuurt je een e-mail tijdens het rijden? Niet kijken. Geen enkele melding, oproep of bericht is een ongeval waard. En de meeste berichten kunnen gerust even wachten tot je veilig op je bestemming aangekomen bent. Focus op de weg, niet op je gsm en ga in automodus voor je begint te rijden.

campagne vsv

Tips om in automodus te gaan

Smartphone of scherm buiten handbereik

Leg je smartphone bij voorkeur buiten handbereik voor je vertrekt. Dat is de veiligste en efficiëntste manier, bv. in een afgesloten tas of in het handschoenenkastje, zo word je niet verleid om hem vast te pakken bij meldingen, oproepen of berichten.

Gps of muziek op voorhand instellen

Gebruik je je telefoon voor navigatie of om naar muziek te luisteren? Stel je route en muziek dan in vóór je vertrekt en zorg dat je mobiele toestel in een geschikte houder zit die aan je wagen is bevestigd, dat is wettelijk verplicht.

Smartphone op niet storen of op stil

Andere opties tegen afleiding achter het stuur: zet je smartphone op niet storen, op stil of in vliegtuigmodus als je rijdt. Zo hoor je geen geluiden van binnenkomende berichten of oproepen en kom je niet in de verleiding om naar je smartphone te kijken.

Handenvrij bellen

Moet je toch een telefoontje doen, doe het dan in ieder geval handenvrij. Vermijd zeker om je toestel te moeten aanraken of een contact te moeten opzoeken op je scherm. Want zodra je ogen naar je scherm gaan, ben je afgeleid en zit je focus niet meer op de weg en dat is heel gevaarlijk.