Pas op voor zakkenrollers – zeker op plaatsen waar veel volk is!

Wees altijd extra waakzaam als je ergens komt waar veel mensen samenkomen, zoals in het openbaar vervoer of op een drukke markt. Zakkenrollers zijn doorgaans erg goed georganiseerd: meestal werken ze in groepjes en zetten zij ook minderjarigen in die al zeer bedreven zijn in hun “vak”.

Belangrijk: houd om te beginnen rekening met onze tips. Ze zullen zakkenrolers afschrikken of op zijn minst de schade beperken bij verlies van geld en belangrijke documenten.

Eénmaal je op een drukke plaats bent of in een smalle doorgang waar je andere voorbijgangers aanraakt, moet je dubbel opletten.

Enkele tips voor op drukke plaatsen

• Blijf steeds waakzaam en probeer – in de mate van het mogelijke – een minimumafstand tot anderen te bewaren of probeer met de rug tegen een hindernis te staan. 

• Wanneer een of meerdere personen (of kinderen) je aanklampen, je (bijna) omverduwen of onverwachts om je heen komen staan, ga dan onmiddellijk weg. Verhef eventueel je stem of roep indien nodig om de aandacht van anderen te trekken.

• Wanneer je met je partner of een vriend(in) op stap bent, let dan ook op elkaar.

• Voor de dames: zorg dat je handtas gesloten is en houd ze met de sluiting naar binnen tegen het lichaam.

• Heb je een rugzak bij? Draag die dan het best voor het lichaam.

• Als je je portefeuille neemt om ergens iets te betalen, zorg er dan voor dat anderen de inhoud niet kunnen zien. Leg hem zeker nooit ergens neer, ook niet voor heel even.

Als je portefeuille toch wordt gestolen,

Doe dan onmiddellijk aangifte bij het dichtstbijzijnde politiebureau 

bel Card Stop om uw bank- en kredietkaarten te blokkeren op het nummer 070 344 344 (dag en nacht bereikbaar).

Teken zo snel mogelijk verzet aan om te verhinderen dat er betalingen of afhalingen met de kaarten worden gedaan. Zo moet je de kosten niet dragen voor eventueel frauduleus gebruik nadat je de diefstal hebt vastgesteld. De bank moet immers enkel de kosten vergoeden vanaf het ogenblik dat de kaarten zijn geblokkeerd. Als de bank oordeelt dat je zwaar nalatig bent geweest (door laattijdig te verwittigen) heb je geen recht op het principe van een algemene franchise (50 €) en worden de verduisterde sommen niet vergoed.

Als ook je identiteitskaart werd gestolen, bel dan direct naar Doc Stop (00800 2123 2123) om misbruik van je persoonlijke gegevens te voorkomen.