Rijden op sneeuw of ijzel: de juiste reflexen ...

Sneeuw en ijzel zijn weer in het land en we moeten toegeven dat we nauwelijks voorbereid zijn om in deze zeer bijzondere omstandigheden te rijden. Om de kans op een ongeval tot een minimum te beperken zijn hier enkele aanbevelingen voor een doeltreffend rijgedrag op besneeuwde en beijzelde wegen …

Sneeuw en kans op ijzel op de weg: pas je rijstijl aan!

- Matig uw snelheid, vergroot de veiligheidsafstand ten opzichte van het voertuig voor je. 

- Vermijd bruuske manoeuvres, rijd soepel zonder bruusk te remmen of aan het stuur te rukken, versnel en vertraag geleidelijk.

- Wees dubbel voorzichtig op plaatsen waar ijzelvorming mogelijk is, met andere woorden op plaatsen die blootgesteld zijn aan ijzige luchtstromen: op- en afritten van autosnelwegen, boven en onder bruggen, op boswegen, beneden in de dalen enz.

- Verminder je snelheid op het rechte stuk voordat je een bocht aansnijdt, zo moet je niet remmen in de bocht en kan je een constante snelheid aanhouden.

- Geef voorrang aan sneeuwruimers en zoutstrooiers, rijd in hun sporen.

- Gebruik de cruisecontrole niet, behoud zelf voortdurend de controle over je voertuig.

De juiste reacties in geval van problemen

- Als je wielen bij het vertrekken doorslippen, vertrek dan in tweede versnelling en geef zo weinig mogelijk gas. Vermijd natuurlijk om op een helling te stoppen.

- Als je slipt, blijf dan kalm, haal je voet van de rem of het gaspedaal, ontkoppel en breng de wielen voorzichtig terug in de goede richting. Kijk en stuur in de richting waar je naartoe wilt (je handen sturen je vanzelf in dezelfde richting als je blik).

- Op een ijsplaat is er zo goed als niets te beginnen. Houd het stuur in zijn aanvangspositie en kom vooral niet aan de rem.

Als je voertuig uitgerust is met ESP, dan is het slipgevaar vanzelfsprekend kleiner. Maar, ESP of niet, als je te snel rijdt, riskeer je de controle over het stuur te verliezen …