Veiligheid van de motorrijder: 7 belangrijke regels

Bijna driekwart van de motorongevallen gebeurt in de periode van april tot oktober! Het is dus van levensbelang om voorzichtig te zijn wanneer je je dan op twee wielen verplaatst. Welke tips kunnen we motorrijders geven?

moto

De eerste regel: anticipeer!



Kijk ver voor je uit en observeer de omgeving aandachtig; nader een kruispunt zeer voorzichtig, zelfs als je voorrang hebt.

Laat je zien



Felle kleuren, een fluovestje of op z'n minst reflecterende stroken op de kleding zijn ten sterkste aan te raden. Vermijd echter het gebruik van de grootlichten die andere weggebruikers kunnen verblinden.



Respecteer het verkeersreglement



Geef elke richtingsverandering aan en respecteer de snelheidsbeperkingen. Verder is het verboden om de doorlopende witte strepen te overschrijden of om op de pechstrook of op de gearceerde zones te rijden: er liggen dikwijls brokstukken die een lekke band of een val kunnen veroorzaken.



Opgepast voor slipgevaar



Pas vooral op in bochten, waar een beetje grind of een olievlek je je evenwicht al kunnen doen verliezen. Wanneer het regent, let dan vooral goed op wegmarkeringen, putdeksels, ongelijke bestrating en dergelijke meer.



Wees voorzichtig in de file



Je mag volgens de wet maximaal 20 km/u sneller rijden dan de andere voertuigen die je voorbijrijdt in een file. Wanneer die voertuigen weer sneller rijden dan 50 km/u, moet je opnieuw invoegen en meegaan met de verkeersstroom.



Draag aangepaste kledij



Het dragen van een helm is al geruime tijd verplicht, maar tegenwoordig zijn ook handschoenen, een jas en een lange broek (of een motorpak) voorgeschreven. Je kan dus beter een speciale motoruitrusting kopen, die je bij een eventuele valpartij beter zal beschermen dan gewone kledij.



Volg een cursus



Het is uitermate belangrijk een rijvaardigheidscursus te volgen om je bewust te worden van je eigen grenzen en die van je motor.