Wat doen met iemand in coma door overmatig alcoholgebruik?

Bewusteloosheid als gevolg van een drankgerelateerde coma ontstaat na overmatig alcoholgebruik. Wat zijn de symptomen en hoe reageer je?

Hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe groter de kans dat hij in coma raakt. Het kantelpunt ligt ongeveer rond 3 gram alcohol per liter bloed, maar dit is slechts een gemiddelde. Het kantelpunt hangt eigenlijk af van heel wat verschillende factoren zoals gewicht, geslacht, leeftijd, de gewoonte om alcohol te drinken of regelmatig gebruik van medicatie. Sommige mensen raken al in coma voor ze dit punt hebben bereikt, anderen pas wanneer ze er al ver over zitten.

Comadrinken

Hoe herken je dat iemand een alcoholcoma heeft?

 


Deze vorm van coma is een acute alcoholvergiftiging met een grote impact op de hersenen en op het metabolisme. De persoon in kwestie verliest in zekere mate het bewustzijn.



De voornaamste symptomen:

- de onmogelijkheid om te bewegen, enkel reactie na pijnprikkels, of zelfs helemaal geen reactie;



- een verlaagde spiertonus of zelfs volledige verslapping van de spieren;



- vertraagde of onregelmatige ademhaling;



- Koude en klamme huid;



- geur van alcohol.



Nota bene: een coma dat gepaard gaat met de symptomen van alcoholvergiftiging, wil niet altijd zeggen dat de persoon te veel alcohol heeft gedronken. Een ernstige aandoening zoals een hartaanval, een beroerte of serieuze hypoglykemie (abnormaal lage bloedsuikerspiegel) kan in zo’n geval de echte oorzaak zijn van het coma.



Hoe reageer je het best?



Coma door overmatig alcoholgebruik is een medisch noodgeval. Wanneer het slachtoffer niet verzorgd wordt, kan zijn ademhaling uiteindelijk stilvallen en sterven. Je moet dus zeker het noodnummer (112) bellen.

In afwachting van de hulpdiensten kan je al een aantal dingen doen, zoals het slachtoffer in de stabiele zijligging leggen. Door het slachtoffer op zijn zij te leggen, voorkom je verstikking. De luchtwegen kunnen immers worden afgesloten door braaksel of door de tong wanneer iemand bewusteloos is en op zijn rug ligt.



Samengevat moet je dus, nadat je 112 hebt gebeld, het volgende doen: (1)

- De persoon prikkelen om de mate van bewusteloosheid na te gaan.

- Bij gebrek aan reactie leg je de persoon op de rug en controleer je de pols. Voel je daar geen hartslag, geef dan hartmassage aan een ritme van 100 per minuut.

- Als je een polsslag voelt leg je de persoon op haar zij, verwijder alle hinderlijke voorwerpen zoals een bril.

- Blijf bij de betrokkene en dek hem toe. Het gevaar op onderkoeling is immers erg groot omdat door de alcohol de onderhuidse bloedvaten zijn verwijd en de persoon dus snel afkoelt.

- De persoon heeft waarschijnlijk niet als enige in het gezelschap gedronken. Blijf op je eigen veiligheid letten in de aanwezigheid van eventueel andere dronken personen.

(1) Dit is een korte samenvatting. Voor meer gedetailleerde tips surf je naar onderstaande website. Voor een correcte eerstehulpverlening is een cursus bij een gespecialiseerd centrum onontbeerlijk.

https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/stabiele-zijligging/