Wees alert wanneer je op stap bent.

Net zoals een roofdier in de natuur, gaat de dader alleen te werk en observeert hij zijn prooi om diens kwetsbaarheid in te schatten. Hoe kun je vermijden dat je zijn doelwit wordt? Wat zijn de kenmerken van iemand die wordt aangevallen?

 

 

 

Via onze lichaamstaal zenden we, nog meer dan met woorden, instinctieve signalen uit over onze gemoedstoestand, over onze emoties, over wat we meemaken, over ons zelfvertrouwen...

Lichaamstaal speelt ook een belangrijke rol in onze veiligheid.

Een onderzoek bij verschillende soorten daders toont aan dat daders de lichaamstaal van zijn slachtoffer bestuderen voor ze aanvallen.

Lichaamstaal die je kwetsbaar maakt

Iemand die anderen besteelt, bedreigt, intimideert of aanrandt, houdt rekening met de situatie, met hoe geïsoleerd zijn doelwit is en met wat hij zou kunnen stelen. Hij probeert echter bovenal in te schatten hoe kwetsbaar die persoon is door te observeren hoe die loopt en rondkijkt.

Hij heeft vooral aandacht voor mensen die traag wandelen, naar beneden en niet rondom zich kijken, hun armen erg dichtbij zich houden en kleine stappen zetten. Andere kenmerken waar hij op let: een vluchtige blik, friemelen met handen en voeten, hoe iemand zijn voeten opheft en hoe iemand zijn gewicht van de ene op de andere voet brengt.

Aan de hand van die houding en dat soort gedrag kan een dader inschatten hoe kwetsbaar iemand is op het vlak van zelfverdediging en hoe weinig zelfvertrouwen die persoon heeft.