Hoe aangifte doen of contact te nemen?

Ben je slachtoffer van een misdrijf? Werd je wagen beschadigd? Was je betrokken in een verkeersongeval met gewonden? Je portefeuille gestolen of kwijt? Aarzel dan niet om aangifte te doen bij de politie. Alleen dan kan een onderzoek gestart worden.

Hieronder de verschillende mogelijkheden:

Dringende meldingen of aangiftes

In nood, bij dringende interventies (verkeersongevallen met gewonden) of bij feiten waarbij vaststellingen noodzakelijk zijn (inbraak, winkeldiefstal met camerabeelden) of waarbij de daders nog aanwezig zijn, komt de politie ter plaatse.

Bel hiervoor 101.

Niet-dringende meldingen of aangiftes

Kan de opvolging en afhandeling van de melding of aangifte op een later tijdstip gebeuren? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Via het digitaal loket  

Wil je online aangifte doen zonder naar het politiebureau te gaan? Dat is mogelijk als het om een niet-dringend geval gaat. Met het onlineaangiftesysteem kun je:

  • een klacht indienen voor kleine misdrijven oa.(brom)fietsdiefstal, winkeldiefstal, graffiti, allerlei vernielingen,…  aangifte
  • je alarmsysteem of camera registreren aangifte
  • politietoezicht voor je woning aanvragen tijdens je vakantie of afwezigheid aangifte

Het onlineaangiftesysteem vraagt je om jezelf te identificeren (eID, unieke code, token of itsme).

  1. Persoonlijk langskomen op het onthaal

Staat jouw feit niet in bovenstaand overzicht, dan moet je in één van onze kantoren aangifte komen doen. Dit kan alleen op afspraak (vanaf 1 oktober 2019). 
Als je online een afspraak maakt, krijg je een bevestigingsmail en een overzicht van de documenten die je best meebrengt naar het politiekantoor.

Een aangifte van een strafbaar feit doe je best in de politiezone waar de feiten zich voordeden. Is dit niet mogelijk, dan ben je welkom in de politiezone van je woonplaats. 

Geen afspraak gemaakt, hou dan rekening met een wachttijd. 

  Hoe maak je een afspraak?

  • Kies via de afsprakenagenda het feit waarvoor je wil langskomen
  • Maak je keuze waar je de afspraak wil maken
  • Selecteer een afspraakmoment

Klik hier om nu je afspraak aan te maken.

Beschik je niet over een internetverbinding, lukt het niet via de website of twijfel je of je wel aangifte moet doen? Neem dan contact op met ons onthaal op 014 244200. Een medewerker geeft je graag advies en maakt eventueel voor jou een afspraak.

  1. Telefonisch contact

Gaat het over een feit dat je niet terugvindt, of twijfel je eraan of je hiervoor moet langskomen bij de politie? Bel dan naar het centraal oproepnummer tijdens de openingsuren van de politiezone via 014 244200 of via het gratis nummer 0800 94014.

Tijdens de openingsuren kan je ook terecht in een politiepost bij jou in de buurt:

 

Aangiftes via e-mail of sociale media zijn niet mogelijk.

Geen politie inschakelen? 

Niet elke klacht of aangifte leidt tot een proces-verbaal en niet elk proces-verbaal wordt aan het Parket verstuurd. Bij sommige geschillen komt de politie zelfs helemaal niet tussen. De politie-ambtenaar die je te woord staat, kan je hierover verder informeren. Je kan altijd een jurist, een advocaat of het vredegerecht contacteren over je verdere mogelijkheden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 014 244 200.