Hacking

Zoals u onder het thema 'phishing' kan lezen, is phishing een techniek om achter uw persoonlijke gegevens te komen.  Phishing is echter niet de enige techniek die door criminelen gebruikt wordt.

Als je paswoord onvoldoende sterk is, lukt het de criminelen soms om het te "kraken" met speciale software. Als je een paswoord gebruikt dat te voor de hand liggend is (bijvoorbeeld uw geboortedatum, de naam van uw hond, van uw kinderen...) en dat kan teruggevonden worden in publieke bronnen op het internet (je hebt bv. een niet-afgeschermd profiel waarin deze gegevens publiek zijn), dan vinden ook de criminelen dit terug en gebruiken ze het om toegang te krijgen tot uw account.

Ongeveer 80% van alle computers ter wereld zijn besmet met malware (kwaadwillige software), zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is. Deze malware kan alle gegevens registreren die je intikt op het klavier, of kan de bestanden waarin je je paswoorden opslaat lezen. Op die manier worden ze ongemerkt gestolen en wordt je account gehackt.

Na de hacking gebruiken de criminelen je account om spam te versturen, SOS-mails naar uw contacten te zenden, mensen op te lichten, en andere criminele feiten te plegen.

Slachtoffer?

  • Meld dit via het meldpunt van de FOD Economie: meldpunt.belgie.be.
  • Indien nodig, doe aangifte bij de politie.
  • Je kan zelf reeds, in de mate van het mogelijke, zoveel mogelijk bewarende maatregelen nemen om het bewijsmateriaal veilig te stellen, en het gehackte systeem loskoppelen van internet of andere telecommunicatiesystemen.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 014 244 200.