Warm weer : Laat NOOIT kinderen of huisdieren achter in de auto !!!

Mooi weer? Laat NOOIT kinderen of huisdieren achter in de auto.

Zeker wanneer het heel warm is, stijgt de temperatuur enorm snel en is het gevaarlijk om hen achter te laten in de wagen. Neem je kinderen dus altijd mee en laat ze niet alleen achter in de auto. Hetzelfde geldt trouwens ook voor huisdieren.

auto temperaturen

Laat kinderen of dieren niet achter in een auto die in de zon staat of kan gaan staan.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: laat kinderen of dieren met deze temperaturen niet achter in de auto!! 
Helaas verschijnen er regelmatig van dit soort tragische berichten in de media. 

Een groot misverstand is dat dit soort situaties alleen voorkomen als het buiten heel warm is.
Maar vergis je niet. Als het binnen in de auto ‘slechts’ 22 graden is, kan dat binnen 1 uur oplopen tot zo’n 44 graden als buiten de zon schijnt.

Laat je kind of huisdier niet stikken en lees onze tips inzake veiligheid én eerste hulp!

Kinderen
Niet alleen op zomerse dagen

Zelfs al na een half uur stijgt de temperatuur razendsnel naar 34-37 graden. Hoe hoger de buitentemperatuur is, hoe sneller het in de auto snikheet wordt. Zeker als de auto in de volle zon staat. Net zo snel als de temperatuur in de auto, stijgt ook de lichaamstemperatuur als er er geen afkoeling of luchtverplaatsing is in de auto. Met andere woorden: je kind of huisdier zit in een bloedhete oven!

Veiligheidstips

Dit zijn goede tips om je bij de les te houden:

  • Leg altijd iets belangrijks op de achterbank. Denk bijvoorbeeld aan je handtas. Zo zie je altijd je kind zitten als je de auto verlaat om nog je tas te pakken.

  • Sluit altijd de deuren van de auto. Zo voorkom je dat kinderen er stiekem in gaan zitten om te spelen.

  • Stap je even uit de auto om te bellen? Zorg dat je bij de auto blijft. Door de afleiding van het telefoontje kan het zo gebeuren dat je wegloopt en al snel een kwartier aan de telefoon hangt.

Eerste hulp

Zie je een kind alleen in een snikhete auto zitten? Twijfel dan geen moment en waarschuw meteen de hulpdiensten. Sla de ramen in en ga met het kind in de schaduw zitten en geef hem/haar water. Koel eveneens met water langzaam het lichaam af.

Dieren

Honden en andere huisdieren hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zoveel zweten als wij. Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Als een hond oververhit is, gaat hij hard hijgen, kwijlen en braken. Hij ziet er uitgeput uit en heeft dringend verkoeling en water nodig. Uiteindelijk raakt de hond in coma....met de dood tot gevolg!

Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Neem contact op met de politie met de vraag om dringend tussen te komen om de hond te bevrijden. Haal de hond er ondertussen uit (indien mogelijk), koel de hond af: in de schaduw leggen, afwisselend vochtige doeken (niet té koud!) op de borst en in de lies, hond laten drinken.