Opgepast voor phishing en smishing rond het coronavirus

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB: http://www.ccb.belgium.be) waarschuwt voor een sterke stijging van valse berichten over het coronavirus:

1. met aanbiedingen voor mondkapjes, alcoholgels, desinfecterende middelen…

2. met links naar valse nieuwssites

3. met valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus

Wees daarom waakzaam voor berichten over het coronavirus.

  • Door te klikken op verdachte links kan je zonder het te weten virussen downloaden
  • Wanneer je je bankkaartgegevens invult op een valse website wordt je rekening geplunderd
  • Producten van valse verkoopssites worden niet geleverd, valse geldinzamelacties stelen je geld

Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be zodat zij verdachte links kunnen laten blokkeren. Zo zorgen we voor een veilige internetomgeving waar oplichters geen kans krijgen.

Cybercriminelen verspreiden virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties

Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University

Het CCB waarschuwt voor een programma waarmee je de evolutie van het virus op eenwereldkaart kan volgen. Een dashboard van coronavirusinfecties en -doden van de Johns Hopkins University, wordt door kwaadaardige websites misbruikt om virussen te installeren die wachtwoorden kunnen detecteren en stelen. Het lijkt dus alsof je de echte kaart van de Johns Hopkins University ontvangt, maar eigenlijk is er een virus aan toegevoegd door hackers. De installatie ervan gebeurt enkel als JavaScript is ingesteld.

COVID-19 Tracker App bevat ransomware

Dan is er ook een Android App waarmee je gevallen van COVID-19 kan opvolgen: COVID19 Tracker App. In werkelijkheid is de app geïnfecteerd met ransomware, die de naam CovidLock kreeg. CovidLock gebruikt technieken om het slachtoffer de toegang tot zijn of haar telefoon te ontzeggen door een wijziging van het wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, te forceren. Hierna krijg je meteen een scherm te zien waarop uitgelegd wordt hoe je binnen de 48 uur $100 aan Bitcoins moet betalen. Wanneer je dat niet doet, wordt alle data van je toestel verwijderd en dreigt men om al je contacten, foto’s, video’s en alle sociale media accounts publiek te lekken op het internet.

Wat moet je doen?

  • Deze berichten en applicaties zijn zeer professioneel gemaakt en lijken dan ook echt. Het is soms moeilijk om de bron te achterhalen.
  • Denk 2 keer na voor je een bijlage in een bericht aanklikt. Vooral .exe bestanden kunnen zeer gevaarlijk zijn.
  • Installeer enkel apps uit de officiële App Store van Google of Apple.
  • Voer geen JavaScript uit als daarnaar gevraagd wordt na het downloaden van een bijlage.
  • Een virusscanner zorgt ervoor dat je computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen. En ook al biedt geen enkele virusscanner 100% bescherming, toch blijft het cruciaal om er eentje te installeren.