Wat verstaat politiezone HANO onder cameratoezicht?

Het gebruik van camera's door de politiezone HANO

Met dit artikel trachten wij de lezer wat meer informatie en inzicht te geven over het gebruik van camera’s bij de politie in het algemeen en bij de politiezone (PZ) HANO in het bijzonder.

Onze PZ doet thans een marktverkenning om in de nabije toekomst vaste camera’s te plaatsen in en rond ons commissariaat. Daarnaast gaan de stad Hamont-Achel en de gemeente Pelt wellicht binnenkort enkele (tijdelijk) vaste camera’s aanschaffen in de strijd tegen overlast en criminaliteit. We hebben alvast de toestemming gevraagd, om gebruik te mogen maken van deze camerabeelden. Tijdelijk vaste camera’s geven het voordeel dat ze, afhankelijk van de noodzaak, regelmatig op een andere plaats kunnen worden ingezet. Er volgt vanzelfsprekend een update van dit artikel nadat bovenstaande camera’s goedgekeurd en geplaatst zijn binnen onze politiezone.

Onze politie maakt nu reeds gebruik van de zogenaamde ANPR-camera's. Dit zijn camera’s waarmee we automatisch nummerplaten kunnen lezen. Onze politiezone beschikt naast een aantal vaste ANPR-camera’s over enkele mobiele exemplaren die in bepaalde politievoertuigen werden ingebouwd en waarmee we bijvoorbeeld kunnen zien of auto’s al dan niet gekeurd en/of verzekerd zijn.

We kunnen verder gebruik maken van nog andere soorten mobiele camera’s zoals bv drones, bodycams, dashcams... Zo zet de politie thans reeds drones in bij rampen, manifestaties of grote evenementen of voor het in kaart brengen van verkeersstromen of verkeersongevallen. De PZ HANO heeft zelf geen drone maar doet hiervoor beroep op de omliggende zones. Wij beschikken vandaag nog niet over bodycams maar hopelijk kunnen we er binnenkort gebruik van maken.

Doel – veiligheid verhogen



Met dergelijk cameratoezicht wil de politie van HANO de veiligheid van de burger op straat verhogen en de pakkans van de daders vergroten.

  • Met behulp van deze camera’s kan de politie verdachte situaties opzoeken of kan ze alert reageren op misdrijven. Camerabeelden laten de politiediensten toe om incidenten goed in te schatten en de ploegen op het terrein aan te sturen met het oog op snellere en meer adequate tussenkomsten.
  • Door het inzetten van camera’s kan de politie daders sneller lokaliseren, oppakken en eventueel navolgende strafbare feiten voorkomen. Camerabeelden kunnen bovendien als bewijsmateriaal gebruikt.
  • Cameratoezicht werkt ook preventief. Door de zichtbare aankondiging (waarschuwingsborden) van de aanwezigheid van camera’s helpt het criminaliteit en overlast te voorkomen.
  • ANPR-camera’s kunnen, zoals bepaald door de Wet op het Politieambt, ingezet worden om in de technische gegevensbanken geregistreerde gegevens te bevragen, op voorwaarde dat dit gemotiveerd wordt en noodzakelijk is voor de uitoefening van een welbepaalde opdracht (gerichte opsporingen). Volgende gegevens worden verkregen telkens wanneer een vervoermiddel een ANPR-camera voorbij rijdt:
    • de datum, het tijdstip en de precieze plaats van langsrijden van de nummerplaat;
    • kenmerken van het voertuig dat verbonden is aan deze nummerplaat;
    • foto van de nummerplaat (voorkant van het voertuig of achterkant);
    • een foto van het voertuig;
    • in voorkomend geval, een foto van de bestuurder en van de passagiers.

In alle discretie



Bij de PZ HANO mogen alleen de daartoe aangestelde politieambtenaren deze camerabeelden bekijken en analyseren en enkel wanneer dit noodzakelijk geacht wordt. Zij werken volgens zeer strikte procedures, waarbij ze eveneens discretieplicht hebben. Dit betekent dat ze informatie die ze tijdens de uitvoering van hun dienst, niet mogen delen met anderen. Elke raadpleging gebeurt in een ruimte die op dat ogenblik enkel toegankelijk is voor deze politiemedewerkers. Zij hebben slechts één maand toegang tot de opgenomen beelden. Nadien worden de beelden wel nog maximaal één jaar bewaard, maar kan het bekijken alleen met toestemming van de procureur des Konings en wanneer ze deel uitmaken van een politoneel of gerechtelijk onderzoek.

Respect voor je privacy



De wetgever stelt strenge eisen aan cameratoezicht op straat. Zo mag de privacy van de bewoners niet geschonden worden met deze camera's. Er wordt strikt op toegezien dat cameratoezicht enkel wordt gebruikt voor doeleinden die wettelijk bepaald zijn. De camera's worden niet gebruikt om in huizen, winkels of privédomein binnen te kijken. Zoals hierboven omschreven maken we thans nog geen gebruik van (tijdelijk) vaste camera’s die het openbaar leven in beeld brengen.

Toegang tot beelden



De wet betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens voorziet ook dat ieder betrokken persoon een verzoek kan indienen tot inzage en/of het wissen van persoonsgegevens. Je kan hiertoe een verzoek tot toegang richten aan de functionaris voor gegevensbescherming via het privacyformulier op onze website.

Dit verzoek moet voldoende gedetailleerd zijn zodat de beelden kunnen gelokaliseerd worden en bepaald kan worden of toegang mogelijk is. De functionaris voor gegevensbescherming zal bepalen of het verzoek tot toegang kan worden ingewilligd immers. Hij/zij zal hierbij steeds afwegen of:

  • de toegang tot de beelden de rechten en vrijheden van anderen niet in het gedrang brengt; 
  • de toegang al dan niet negatieve gevolgen zou hebben voor de veiligheid, de preventie en de opsporing of vervolging van strafrechtelijke feiten.

Vragen



Heb je nog vragen over het camerabeleid van de Lokale Politie HANO, dan kan je onderstaand contactformulier invullen. 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie HANO via het contactformulier of telefonisch via 011 44 08 20.