Samen veilig naar school!

“Een veilige schoolomgeving is een zaak van ons allemaal. De oplossing ligt niet in louter  infrastructurele maatregelen van de gemeenten of handhaving door de politie, maar ook in educatie van de kinderen en sensibilisering van de (groot)ouders, buren en voorbijgangers.”, aldus korpschef Steve Provost.

veilige schoolomgeving kleurplaat

In de aprileditie van de Politie- en Preventiekrant stond een kleurplaat met tips om veilig verkeer van en naar school te stimuleren. De kinderen konden de kleurplaat inkleuren, maar ook aanduiden welke goede voorbeelden ze in hun schoolomgeving zien. Voor de volwassen lezers was het een reminder hoe ze in de omgeving van de scholen zich correct dienen te gedragen.

Veilig schoolverkeer wedstrijd Wilderen Feline

Er was ook een wedstrijd aan verbonden, waarmee de kinderen een leuke prijs voor de ganse klas konden winnen.

Veilig schoolverkeer wedstrijd Wilderen

Feline van het eerste leerjaar van GO! Basisschool De Zonnebloem in Wilderen won de prijs voor haar klas. Op maandag 21 juni 2021 brachten 2 inspecteurs van politie een bezoekje aan de leerlingen. De fietsen van de leerlingen werden gecontroleerd, ze kregen verkeersles rond de verkeersborden en hoe zich correct en veilig te gedragen in het verkeer. Op het einde de toffe namiddag kregen de leerlingen ook een goodiebag met onder andere een fluohesje en een fietsverlichtingsset om zich nog beter zichtbaar in het verkeer te begeven.

Dit zijn leuke momenten voor de kinderen, maar evenzeer voor de inspecteurs. Verkeersveiligheid aan en rond de schoolomgeving is een thema waar we gans het schooljaar aan werken. Denk maar aan de schooltoezichten, verkeersacties rond fietsverlichting/gordeldracht/ snelheid/…, het zorgen voor de zichtbaarheid en de aanspreekbaarheid van de politie, … .

Daarnaast zet de politie ook in op educatie. Via het verkeers- en behendigheidspark, verkeerslessen, fietscontroles, de autoluwe schooldag, uiteenzettingen … kan op een educatieve wijze kennisgemaakt worden met de dagelijkse verkeersrealiteit. We hopen dat we volgend schooljaar ook weer het volledige educatieve programma fysiek kunnen aanbieden na Corona waar alles digitaal verliep.”
, verduidelijkt korpschef Steve Provost

 

Steve Provost                                                                        

hoofdcommissaris van politie                                       

korpschef