Hoe kan je "hulpdiensten met haast" op een veilige manier doorgang verlenen?

Hulpdiensten kennen deze situatie als geen ander. Rijden met blauwe zwaailichten en sirene op weg naar een ongeval of incident. De weggebruikers horen de sirene en zien dan de blauwe zwaailichten van de MUG, de zieken-, brandweer -of politiewagen.

En dan begint het, sommige mensen worden zenuwachtig en geraken zelfs in paniek. Wat moeten ze doen? Ze willen de hulpdiensten wel doorlaten maar staan in de file of voor het rode stoplicht te wachten. De ene auto gaat naar links, de andere gaat ook naar links en nog een andere blijft gewoon staan en alles staat muurvast; niemand kan nog door. De hulpdiensten verliezen kostbare seconden. Seconden die echt van levensbelang kunnen zijn!

Daarom lanceert de verkeersveiligheidsorganisatie DRIVE up Safety een adviserende en levensreddende campagne. Omdat elke seconde telt, willen zij alvast een goede raad geven aan alle weggebruikers.

Met “opzij opzij opzij” nemen ze het Europese voorbeeld over en raden ze iedereen aan een vrije baan te creëren. Een doorgang waar de hulpdiensten vlot en zonder obstakels door kunnen rijden. Het is zo eenvoudig.

We splitsen gewoon en maken een mooie vrije doorgang. De uiterst linkse rijstrook gaat steeds naar links en de rechtsere rijstroken gaan steeds wat naar rechts. Op deze manier vorm je een vrije doorgang waar de MUG, ziekenwagen, brandweerwagen en politiewagen ongehinderd en vlot kunnen doorrijden.

Deze kleine maar slimme maatregel zal de aanrijtijden naar een incident verkorten en de hulpverlening sneller op gang brengen. En als je weet dat bij hartfalen of zware verwondingen elke seconde kan tellen, is dit een zéér belangrijk advies.

Ga DUS “opzij opzij opzij” want de hulpdiensten hebben ongelofelijke haast!

Hier vind je nog enkele tips: Alls er een hulpdienst achter je rijdt met zwaailichten en sirene, ga dan niet hard op de rem staan om zo snel aan de kant te gaan staan. Rij gewoon door, ga vlot en zonder bruuske maneuvers aan de kant staan. Zo hoeft de hulpdienst ook niet hard te remmen.

Meer informatie is terug te vinden op volgende website: https://www.dus.be/2019/09/24/opzij-opzij-opzij/.