Maak je kind wegwijs in veilig verkeer

Maak van het dragen van de veiligheidsgordel een gewoonte voor je kind en voor jezelf!

wegwijs

Elk jaar opnieuw zorgen de eerste schoolweken voor nervositeit op de weg. Na een vakantie van twee maanden springt iedereen - van jong tot oud - terug op de fiets én in de auto richting school. De jongsten om terug les te volgen, de (groot)ouders om hun (klein)kinderen veilig af te zetten aan de schoolpoort.

Ondanks dat iedereen beseft dat deze periode voor veel drukte op de wegen - zeker rondom de schoolpoorten - zorgt, vergeten we bij aanvang van het schooljaar al eens om het dagelijkse ritme hieraan aan te passen. Het zijn de kleinste gedragsveranderingen die het grootste verschil maken in het verkeer.

Verkeersveiligheid begint met andere woorden bij een goede voorbereiding, bij een gezonde dosis aandacht in het drukke verkeer en bij het vertonen van defensief, besluitvaardig en sociaal gedrag op de weg. Het cliché "haast en spoed is zelden goed", wordt helaas nog te dikwijls bevestigd bij de aanvang van een nieuw schooljaar. 

Leer jouw kinderen daarom om:

  • steeds hun gordel te dragen;
  • aan het zebrapad over te steken en hierbij altijd goed naar links en rechts te kijken
  • bij een rood licht te wachten tot het licht op groen springt
  • en om telkens rekening te houden met de acties van andere weggebruikers, want als jij iets ziet, betekent dat niet noodzakelijk dat je ook zelf gezien wordt.

Geef bovendien zelf ook het goede voorbeeld, want in de ogen van kinderen vertonen hun ouders of grootouders steeds "juist" gedrag.