Politiezone kanton Borgloon controleert intensief op de naleving van de federale coronamaatregelen

Sinds het in voege gaan van de verstrengde maatregelen, zet Politiezone kanton Borgloon extra politiepatrouilles in om controles uit te voeren op de naleving van de federale coronamaatregelen. Om de effectiviteit te verhogen zijn dit zowel geüniformeerde patrouilles in politievoertuigen als patrouilles in burger die rondrijden met een anoniem voertuig.

Enerzijds werd in de afgelopen dagen bijzondere aandacht besteed aan de sluiting van de horecazaken en het respecteren van de openingsuren van de dag- en nachtwinkels. Al deze handelszaken op het grondgebied van de politiezone werden in eerste instantie gesensibiliseerd en aangemaand om de richtlijnen na te leven. Afgelopen weekend konden onze ploegen helaas vaststellen dat niet alle handelszaken de richtlijnen naleefden. Na verschillende anonieme meldingen ontvangen te hebben, stelde één van onze ploegen vast, dat een café in Heers nog steeds klanten via een zij-ingang toegang verschafte tot de zaak en hen drank verkocht. Op het moment van de controle, waren de eigenaar en twee klanten aanwezig in de zaak. Zij werden alle drie geverbaliseerd. Eveneens werd een dagwinkel in Borgloon geverbaliseerd, die zich niet hield aan de gestelde openings- en sluitingsuren.

Anderzijds werden de ploegen georiënteerd op het niet naleven van het samenscholingsverbod. In dat verband werd er extra gepatrouilleerd op de ruilverkavelingswegen, toeristenparkings en verschillende toeristische ontmoetingsplaatsen op het grondgebied van de politiezone. Dankzij het mooie weer was het immers best druk op deze plaatsen.We hebben de afgelopen dagen meerdere keren vastgesteld dat toeristen onze regio uitkiezen voor een wandeling of fietstocht op ons uitgebreid wandel- en fietsroutenetwerk. Aangezien enkel essentiële verplaatsingen toegelaten zijn, kunnen we niet toelaten dat mensen zich met de auto verplaatsen om in een andere buurt dan hun woonplaats hun ontspanning te zoeken in de buitenlucht. Met het bloesemseizoen dat in aantocht is, wil de politiezone dan ook nu al de toeristen waarschuwen dat wij wandelaars en fietsers hierop extra zullen controleren en dat we niet zullen aarzelen om in dit verband de nodige boetes uit te schrijven om hen vervolgens onverrichter zake naar huis te sturen.