Verschillende overtredingen vastgesteld bij controle van dag- en nachtwinkels in onze politiezone

Zaterdagnamiddag en -avond werd zowel in Alken, Borgloon, Heers, Kortessem als Wellen een gecoördineerde controleactie (zgn. flexactie) uitgevoerd op tien dag- en nachtwinkels. De controle kaderde in de bestuurlijke aanpak van misdrijven op het grondgebied van de ganse politiezone kanton Borgloon. De flexactie werd ondersteund door het ARIEC en de lokale politie en vond plaats in overleg met het parket.

dagwinkel

Zaterdagnamiddag en -avond werd in Alken, Borgloon, Heers, Kortessem en Wellen een gecoördineerde controleactie (zgn. flexactie) uitgevoerd op tien dag- en nachtwinkels. De controle past in het kader van het zonaal veiligheidsplan waarbij bestuurlijke handhaving één van de vier strategische prioriteiten betreft.

“Het is belangrijk dat personeel en uitbaters in veilige panden werken conform de geldende (arbeids)reglementering. We krijgen echter regelmatig signalen van overtredingen inzake openingstijden, prijsaanduiding, vervallen producten en illegale medewerkers. Soms ook onterechte aantijgingen” zegt burgemeester Marc Penxten van Alken, tevens voorzitter van de politiezone.

“Reden waarom we samen met de inspectiediensten de toestand ter plaatse zijn gaan bekijken. Het is de taak van de bevoegde diensten erop toe te zien dat alle normen en voorschriften inzake arbeidsomstandigheden, brandveiligheid maar ook bevolkingsregister en ruimtelijke ordening worden nageleefd,” gaat Els Robeyns – burgemeester van Wellen - verder.

Bij de meeste van deze gecontroleerde panden werden inbreuken vastgesteld: gebreken inzake brandveiligheid en stedenbouwkundige overtredingen.

Geen enkele van de gecontroleerde dag- en nachtwinkels was in orde met de wettelijke brandveiligheidsvoorschriften.

“Op basis van de vaststellingen zullen de eigenaars aangemaand worden om hun panden in orde te brengen. Deze adviezen worden dan ook aan de burgemeesters overgemaakt zodat de dossiers verder kunnen onderzocht worden en er een gepast gevolg aan gegeven kan worden,” geeft Jo Feytons – burgemeester Borgloon - aan.

Er gebeurden eveneens controles door de arbeidsinspectie inzake sociale wetgeving. Enkele inbreuken kwamen daarbij naar boven: dimona, sociale documenten, deeltijdse arbeid, misbruik corona-premies.

 FOD Economie stelde pv’s en waarschuwingen op voor prijsaanduiding.

FOD Volksgezondheid nam heel wat niet-conforme cosmeticaproducten, E-sigaretten en tabaksproducten mee.

De douane ging over tot inbeslagname van tabaksfabricaten (waterpijptabak, blunts) inzake accijnswetgeving.

“Onze politiezone werkt regelmatig samen met het ARIEC, een belangrijke partner bij bestuurlijke controles –“ weet burgmeester Tom Thijsen uit Kortessem. “Dit om te voorkomen dat criminele netwerken en fenomenen als uitbuiting, mensenhandel, grootschalige fraude, witwasconstructies, huisjesmelkerij, … zich in het lokale weefsel kunnen nestelen.”

“Bestuurlijke handhaving zorgt er bovendien voor dat oneerlijke concurrentie wordt getackeld. Malafide handelaars hebben immers een voordeel wanneer zij zich kunnen onttrekken aan de geldende regels bijvoorbeeld door zich niet aan de openingstijden te houden. Het is belangrijk dat wij onze lokale handel maximaal beschermen” besluit Kristof Pirard burgemeester van Heers.

Het interdisciplinair controleteam bestond naast vertegenwoordigers van alle gemeentes ook uit de dienst Preventie van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, de Arbeidsinspectie - Toezicht op de Sociale Wetten, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ), de Douane, FOD Volksgezondheid, FOD Economie en een vertegenwoordiger van het Arrondissementeel Informatie en Expertise Centrum Limburg (ARIEC). Ploegen van de lokale politie Kanton Borgloon begeleidden de controle. Eventueel opgemaakte processen-verbaal zullen worden overgemaakt aan het parket Limburg en het arbeidsauditoraat Antwerpen, Afdelingen Hasselt en Tongeren.