Wat is een fietszone?

De vroegere fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop tevens auto's zijn toegestaan. De fietsstraat verandert naar 'fietszone'. Het verkeersbord F11 heeft dan een zonale geldigheid en kan meerdere straten omvatten.

Het autogebruik wordt beperkt door het karakter en de inrichting van de fietszone. In fietszones mogen de fietsers de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietszones. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietszone nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.

Naargelang de gemeente zijn er verschillende initiatieven om meer zichtbaarheid te geven aan de fietszones. De wettelijke borden worden immers voor vele weggebruikers nooit opgemerkt. Meestal wordt er dan ook een markering aangebracht op het wegdek van de straten zelf. 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 089569211.