Fons en Linette, de senioren van de maand oktober

Maak kennis met onze senioren van de maand oktober Fons Grootjans en Linette Bergmans, de uitbaters van café Rejean op de hoek van de Tiensestraat aan de Tiensepoort.

Fons en Linette

Fons wordt geboren in Korbeek-Lo in de bierstekerij. Linette ziet het levenslicht in Diest.

Fons loopt school in Groep T. Op 16-jarige leeftijd begint hij voltijds mee te helpen in café Rejean, het café van zijn ouders. De naam van het café is een samensmelting van hun namen: René en Jeanne. 

Linette gaat naar school in het Atheneum van Diest. Ze studeert nadien lichamelijke opvoeding in Brussel en Leuven. Linette krijgt zelfs nog les van Michel Bottu, bekend van zijn ochtendgymnastiekprogramma op de radio.

Linette en Fons leren elkaar kennen tijdens de trouw van Linettes zus en de neef van Fons. Omdat Linette en Fons beide single zijn, “moeten” ze samen in de suite lopen van dit huwelijk. Na het trouwfeest trekken Linette en Fons nog in richting van de Oude Markt in Leuven om er samen op stap te gaan. 'Ik heb nog een halve nacht op mijn blote voeten rondgelopen omdat ik pijn had van de nieuwe schoen die ik voor de trouw had gekocht', lacht Linette bij deze herinnering.

Ze blijven elkaar ontmoeten, meestal in de Rejean. Fons moet immers zo goed als 7 dagen op 7 meehelpen in het café. Ze spelen er vaak op de flipperkast.

Elf maanden na hun eerste ontmoeting stappen ze in het huwelijksbootje. Linette is dan 26 jaar en Fons 32 jaar. Samen krijgen ze een zoon, Kurt.

Linette en Fons nemen het café over. Elke dag staan ze zelf in de zaak. Kurt brengt veel tijd door bij zijn grootouders. Na een tijdje besluit het echtpaar om op zaterdag te sluiten. waardoor ze wat meer tijd kunnen vrijmaken om met hun zoon door te brengen. Die dag wordt er ook steeds spaghetti gemaakt om als maaltijd in het café te verkopen. In de zomer sluit het café drie weken. Tijdens deze enige vakantie, vertrekken ze steeds op reis, om echt tijd te maken voor hun drietjes. Zelfs tijdens de vakantie denkt Fons aan zijn clientèle: hij schrijft tot wel 320 kaartjes voor bijna elke vaste klant. Later sluiten ze het café ook in de week tussen kerst en nieuwjaar.

Rejean

 

In december 2000, na 45 jaar pintjes tappen en glazen vullen, beslissen Linette en Fons om met pensioen te gaan. Het was tijd, tijd om tot rust te komen.

Natuurlijk kunnen ze vele anekdotes herinneren. 'De Rejean was een volkscafé, maar ook een café voor studenten en een plekje waar vroeger de politie al eens iets ging drinken. Zo was er “die” avond dat de studenten en de politie samen zaten. Plots waren er enkele studenten verdwenen. De jongeren waren naar buiten om de banden van de camionette te laten leeglopen. Al snel werden ze door de politie gevat. Zonder veel tumult werd er besloten dat de deugnieten de banden manueel moesten oppompen. Nadien werd er hier samen om gelachen', vertellen ze allebei. 'Of die keer dat Fons zijn brommer achterliet aan het commissariaat en zijn sleutels afgaf om op stap te gaan op de Oude Markt in Leuven'. 'Of toen die jongedame haar vrijgezellenfeest aan het vieren was en de opdracht kreeg om de schouders van Fons te masseren'. Fons en Linette moeten er nog om lachen.

Nu genieten Fons en Linette van hun welverdiende pensioen. Linette blijft veel bewegen. Wekelijks gaat ze turnen en naar de fitness. Fons koestert de rust en vindt het fijn om herinneringen ophalen tussen allerlei foto’s en souvenirs.