Laagste aantal inbraken in woningen sinds 2006

Het afgelopen jaar registreerde politie Leuven 351 inbraken in woongelegenheden. Dit is een flinke daling met 87 inbraken of -19,9 % t.o.v. 2016. Het is al het derde jaar op rij dat de inbraken in woningen, appartementen en kamers dalen. Hiermee komen we op het laagste aantal sedert 2006. Elke inbraak is er echter een teveel, daarom blijft de aanpak ervan en het vatten van verdachten voor ons een prioriteit.

Logo Alert

Inbraken in woongelegenheden

Het afgelopen jaar registreerde politie Leuven 351 inbraken in woongelegenheden. Dit is een flinke daling met 87 inbraken of -19,9 % t.o.v. 2016. Het is al het derde jaar op rij dat de inbraken in woningen, appartementen en kamers dalen. Hiermee komen we op het laagste aantal sedert 2006 (666 feiten). In 2016 werden 438 feiten geregistreerd, in 2015 nog 763.

  • Het aantal inbraken in woongelegenheden piekte in februari (52), november (44) en vooral december (73). In februari betrof het onder andere een reeks van inbraken in een studentengebouw. In november en december was er een reeks woninginbraken in sector 'Kwade Hoek' in Wilsele, en in december stelden we eveneens een reeks inbraken vast in sector 'Noormannen' in Leuven-centrum.
  • Het ging om 207 woningen, 108 appartementen en 36 kamers. Het aandeel woningen nam daarmee iets af ten opzichte van vorig jaar, terwijl het aandeel kamers toenam.
  • Bij 41,9 % van de feiten bleef het bij een poging (37,0 % in 2016). Het aandeel pogingen ligt iets hoger bij de inbraken in appartementen (48,1 %) dan bij de inbraken in woningen (38,6 %).
  • In vergelijking met 2016 jaar zagen we in 2017 verhoudingsgewijs meer inbraken in Leuven-centrum (van 30,4 % naar 41,9 %) en minder in Kessel-Lo (van 28,8 % naar 18,2 %).

Inbraken in andere bestemmingen

In 2017 registreerde politie Leuven 318 inbraken in andere bestemmingen (bedrijven, horecazaken, winkels, scholen, …) . Dit is een toename met 43 feiten of +15,6 % t.o.v. 2016. Ondanks de toename ten opzichte van 2016, is dit toch nog het tweede laagste aantal sedert 2006. In 2015 registreerden we 349 feiten, in 2014 waren het er 425.

De toename in 2017 was grotendeels te wijten aan een aantal reeksen van feiten. Dat kwam vooral tot uiting in mei, juli en augustus waar we een duidelijk piek zagen. Zo werd er in mei een reeks inbraken in garageboxen in een appartementsgebouw gepleegd. In juli was er een toename van inbraken in garageboxen en in verschillende serviceflats of woonzorgcentra. In augustus werden verschillende reeksen inbraken in kelderbergingen van appartementsgebouwen vastgesteld.

Bij ongeveer 1/3 (32,4 %) van de geregistreerde inbraken in andere bestemmingen bleef het bij een poging (meer pogingen in bedrijven en onderwijsinstellingen, veel minder pogingen -en dus meer 'geslaagde' inbraken- in werven en containerparken).

Ophelderingen

In 2017 werden voorlopig 60 zware diefstallen in gebouwen opgehelderd door de recherchedienst van Politie Leuven. De kans is echter reëel dat er in 2018 nog ophelderingen plaatsgrijpen voor feiten welke in 2017 werden gepleegd. Een greep uit de ophelderingen:

  • Op 13 januari 2017 werd een 22-jarige verdachte opgepakt die ervan verdacht wordt verschillende diefstallen met verzwarende omstandigheden te hebben gepleegd in Leuven, waaronder verschillende diefstallen uit garageboxen in de Fonteinstraat in Leuven, evenals een zware inbraak in de Brico op de Tiensesteenweg in Leuven. Daarnaast komt hij in aanmerking voor drie diefstallen in horecazaken in Leuven in de nacht van 12 op 13 januari 2017. Het betreffen een inbraak via het keldergat in Café Blauwe Schuit aan de Vismarkt, een inbraak via het keldergat in café Beiaard aan het Ladeuzeplein en een diefstal met valse sleutels in restaurant De Kruimel in de Tiensestraat. De verdachte werd aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij werd opgesloten in de Hulpgevangenis.
  • Op 21 september werden drie verdachten op heterdaad betrapt na een aantal inbraken. In de Achturenstraat in Kessel-Lo werd braak gepleegd op de rolluik en het keukenraam aan achterzijde van de woning. De woonst wordt betreden en er wordt een tablet gestolen en een tafeltje beschadigd. De verdachte wordt betrapt door de bewoonster en neemt de vlucht in de richting van de Lentedreef. De politieploegen gaan onmiddellijk op zoek en kunnen drie verdachten, twee mannen en een vrouw, vatten langsheen het Brugbergpad, verscholen achter dennenbomen. De gestolen tablet wordt aangetroffen in de rugzak in een van de verdachten. Tijdens dezelfde nacht en een paar uur voor de inbraak in de woning in de Achturenstraat, werden in dezelfde wijk nog twee inbraken geregistreerd, dit aan het Vredeplein en op de Diestsesteenweg. De twee mannelijke daders pretendeerden minderjarig te zijn, maar na een botscan in het ziekenhuis werd vast gesteld dat ze wek degelijk meerderjarig zijn. De drie verdachten werden aangehouden door de onderzoeksrechter en allen opgesloten in de gevangenis.
  • In de nacht van 14 op 15 februari 2017 werd tijdens een inbraak in een woning op de Naamsevest in Leuven een luxewagen gestolen. De garagepoort werd open gebroken en de ganse woning werd doorzocht. De daders braken de garagepoort open en doorzochten de woning. Op 29 maart 2017 kwam er bij PZ Antwerpen een aangifte binnen van een alerte burger die het aanbod gekregen had om de wagen te kopen voor 12.000 euro. Verder onderzoek leidde de recherche naar de gestolen wagen. De verdachte kon geïdentificeerd en opgepakt worden.

Samen ALERT tegen inbrekers

Inbraak is één van de prioriteiten van het zonale veiligheidsplan van de Leuvense politiezone. Ook in 2017 hebben we het actieplan inbraken verder uitgewerkt. Het actieplan steunt op drie pijlers.

Sensibilisering van de Leuvenaars

Een heel belangrijke pijler is het sensibiliseren van de bewoners. Het vatten van een verdachte gebeurt meestal na een tip van de oplettende burger. Zo werd in 2014 de 'ALERT-campagne' geïntroduceerd. Deze campagne kreeg een herkenbaar logo en dook op via affiches en kaartjes in het Leuvense straatbeeld en de media, met daarbij de oproep aan burgers om verdachte situaties snel(ler) te melden. Deze campagne werd onder meer omwille van het grote succes ook het afgelopen jaar voortgezet.

12.128 voertuigen gecontroleerd tijdens 4 ALERT-acties

Een tweede pijler is zien en gezien worden. De politie voert heel zichtbare acties uit, zoals verkeerscontroles waarin heel gericht naar inbrekers wordt gezocht. Uiteraard zijn we ook anoniem op pad om de criminaliteit te bestrijden. In 2017 werden vier ALERT-acties georganiseerd in februari, mei, oktober en december, die telkens zeer mooie resultaten opleverden:

  • Er werden 12.128 voertuigen ANPR-gescand en gecontroleerd in politionele en fiscale databanken. Volgende inbreuken werden vastgesteld
    • Elke bestuurder moest een sampling of ademtest ondergaan; 31 bestuurders hadden teveel gedronken. Hun rijbewijs werd ingehouden of ingetrokken (15 dagen).
    • 15 voertuigen waren niet gekeurd
    • 19 voertuigen waren niet verzekerd. Zij werden in beslag genomen.
    • 6 voertuigen waren niet ingeschreven
    • 5 leerling-bestuurders kregen een proces-verbaal omdat ze met de wagen reden wanneer dit niet toegelaten is.
    • Er werden 22 processen-verbaal inzake bezit van verdovende middelen opgesteld en 1 proces-verbaal voor drughandel.
    • Er werden 8 processen-verbaal voor verboden wapenbezit opgesteld.
    • Acht personen die illegaal in het land verblijven werd bestuurlijk aangehouden.
    • Tijdens de actie in december werden drie Albanezen zonder geldige identiteits- en verblijfsdocumenten gerechtelijk gearresteerd. Zij verplaatsen zich in verdacht omstandigheden (huurauto + aanzienlijke hoeveelheid cash geld in de koffer). De betrokken waren gekend voor eerder zware eigendomsdelicten in Leuven en konden geen zinnige uitleg geven voor hun aanwezigheid en de gevolgde reisweg.
    • De Vlaamse Belastingsdienst inde in totaal 82.777 euro aan achterstallige verkeersbelastingen en boetes.
    • De douane inde voor in totaal 88.552 euro achterstallige penale boetes
  • Meer dan 120 aspirant-inspecteurs van de politiescholen PLOT en PIVO kregen de kans om hun opgedane kennis op de schoolbanken om te zetten in de praktijk, dit onder begeleiding van ervaren collega's.
  • We kregen drie keer bijstand van de politiehelikopter van de federale politie. De crew signaleerde verdachte voertuigen, coördineerde de onderschepping van vluchtende bestuurders en hield de verkeersstroom voortdurend in het oog.
  • Alle acties verliepen steeds in samenwerking met collega's van de federale politie, controleurs van de Vlaamse Belastingsdienst, Douane en Accijnzen en de FOD Economie. Mede dankzij hen, zijn de acties een succes.

Kwaliteit van het politiewerk

De laatste pijler van het actieplan bestaat erin te zorgen dat we een hoge kwaliteit van het politiewerk blijven behouden.

De werking van het korps werd afgestemd op een draaiboek inbraken met best practices. Een interne praktijkgerichte opleiding inbraken werd ontwikkeld in samenwerking met de partners, waaronder labo federale politie en lokale recherchedienst.

Om vinger aan de pols met het fenomeen te houden worden wekelijks de criminaliteitscijfers van de afgelopen week met verschillende diensten besproken. Deze werkwijze laat toe om heel gericht en kort op de bal te spelen.

Zo werden onder meer volgende maatregelen genomen:

  • interne aandachtsvestigingen voor de medewerkers inzake nieuw gebruikte modus operandi, informatie rond dadergroepen, risicoplaatsen,…
  • uithangen van preventieaffiches in wijken met een verhoogd risico op inbraken
  • aanbod van infoavond door preventiedienst in inbraakgevoelige wijk
  • infostanden rond inbraken op beurzen en markten
  • persartikels met aandachtsvestigingen voor de burgers
  • inplannen van extra toezichtpatrouilles

Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk

Inbraken helemaal vermijden is een utopie, maar het inbrekers zo moeilijk mogelijk maken, is wel een goed idee. De diefstalpreventieadviseurs van de preventiedienst van de stad Leuven staan dagelijks paraat om inwoners advies op maat te geven om hun woning zo goed mogelijk te beveiligen tegen inbraak.

In 2017 gaven zij 243 adviezen op maat, waarvan 229 aan particulieren. In totaal werden 60 premies uitgedeeld, voor een totaalbedrag van 18.768,58 euro.

Mensen die slachtoffer werden van een woninginbraak kunnen tevens genieten van een gratis en vrijblijvend bezoek van de diefstalpreventieadviseurs, hiervan maakten 51 huishoudens gebruik. Ook werden 6 voordrachten gegeven op buurtinfoavonden voor bijna 100 Leuvenaars.