Overslaan en naar de inhoud gaan
Bel voor dringende politiehulp 101. Geen spoed, wel politie? Bel 016 21 06 11.
Combi die over Grote Markt rijdt

Tweedehands fietsen te koop tijdens Leuven Autovrij!

De tweedehands fietsenmarkt is een vaste waarde geworden tijdens Leuven autovrij. Op zondag 26 augustus van 10.00 tot 12.30 uur kunnen verkopers en kopers terecht op de Tiensevest, voor het stadskantoor.

Verkopers gezocht

Heb je nog een fiets onder het stof staan? Schrijf je dan in (liefst vóór 19 augustus) via preventie@leuven.be of 016 21 07 00. Je kan meerdere fietsen verkopen en je bepaalt zelf de prijs. Vanaf 9.00 uur kunnen verkopers zich aanmelden op de fietsenmarkt aan de infostand van de preventiedienst. Als je een gegraveerde fiets verkoopt, breng dan zeker de bijhorende fietspas mee of een verkoopsovereenkomst met de (eerste) eigenaar en zijn rijksregisternummer. Meer concrete info ontvang je na inschrijving.

Graveren en fietsnazicht 

De fietsenmarkt is de ideale gelegenheid om een tweedehands fiets voor een zacht prijsje te kopen.

Je kan je gekochte fiets gratis ter plaatse laten graveren bij fietspunt of de ganse dag op de graveerstand van de dienst gemeenschapswachten op de Grote Markt. Vergeet niet je rijksregisternummer mee te brengen. Dit staat op je identiteitskaart.

Bij het Fietspunt in de fietsenstalling aan het station zijn kleine herstellingen mogelijk, zodat je veilig en reglementair met je fiets de weg op kan. Je kan er ook een veilig fietsslot aankopen.

Vermijd fietsdiefstal!

In een fietsstad als Leuven is waakzaamheid voor fietsdiefstal steeds aangewezen. De preventiedienst geeft tips en informatie aan de fietser.

  • Belangrijkste is het veilig vast leggen van de fiets met één of twee stevige fietssloten. Bevestig de fiets met het kader en (indien mogelijk) het voorwiel in een fietsrek met aanbindbeugels of aan een ander vast voorwerp zoals bijvoorbeeld fietsbeugels. Stal je fiets steeds in een reglementaire fietsenstalling.
  • Laat je fiets graveren. Wanneer de politie een gegraveerde fiets terugvindt, contacteren ze steeds de eigenaar.
  • Vaste graveerpunten zijn Fietspunt Station Leuven, vzw Velo en de fietscentrale
  • Tijdens heel wat acties en evenementen zijn de gemeenschapswachten ter plaatse met een graveeractie, zo ook tijdens Leuven autovrij. Is je vereniging, bedrijf, school, buurtorganisatie,…geïnteresseerd in een graveeractie, vraag dit dan aan via gemeenschapswachten@leuven.be of 016 27 26 90.
  • Ook aandacht voor slachtoffers van diefstal is van belang. Niet alleen studenten maar ook inwoners van Leuven die slachtoffer zijn van een fietsdiefstal, kunnen bij vzw Velo terecht om  tijdelijk een vervangfiets te huren aan studentenprijzen. Hiervoor heb je wel een aangiftebewijs van diefstal of vandalisme nodig.
  • Doe steeds aangifte van fietsdiefstal, dit kan ook digitaal via policeonweb.be.

Laatste nieuws