Wanneer mag je als fietser en bestuurder van een speed pedelec rechtdoor of rechtsaf zelfs al staat het verkeerslicht op rood of oranje?

De verkeersborden B22 of B23 op kruispunten laten toe dat fietsers en bestuurders van een speed pedelec op die plaatsen uitzonderlijk rechtdoor of rechts mogen afslaan zelfs al staat het verkeerslicht op rood of oranje.

De verkeersborden B22 en B23 worden beschreven in artikel 67.3 van de Wegcode. In artikel 67 beschrijft de Wegcode de verkeersborden die de voorrang regelen.

Verkeersborden B22 en B23

Ter info: artikel 61 van de Wegcode beschrijft de driekleurige verkeerslichten.

Concreet betekent dit dat fietsers en ook bestuurders van speed pedelecs op vijf kruispunten (toestand op 8/9/2020) in Leuven uitzonderlijk door het rood of oranje verkeerslicht mogen rijden:

  • Het kruispunt van de Geldenaaksebaan met de Hoveniersdreef en de Tivolistraat.
  • Het kruispunt van de Geldenaaksebaan met de Pakenstraat.
  • Het kruispunt van de Riddersstraat met de Donkerstraat en de Petermannenstraat.
  • Het kruispunt van de Havenkant met de Vaartstraat.
  • Het kruispunt van de Aarschotsesteenweg met de Weggevoerdenstraat.
  • Het kruispunt van de Tervuursestraat met de Sint-Hubertusstraat (dit kruispunt wordt heraangelegd en de verkeerslichten zijn voorlopig uitgebroken)

De rijbewegingen die de fietsers of bestuurders van een speed pedelec die voorbij het verkeersbord B22 en B23 rijden maken, zijn van die aard dat ze geen conflict vormen voor de voertuigen die aan de andere kant(en) van het kruispunt groen licht hebben. Bovendien is Art. 12.2 van de wegcode ten allen tijde van toepassing: 'De bestuurder die een kruispunt oprijdt moet dubbel voorzichtig zijn ten einde alle ongevallen te voorkomen'.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 016 210 611.