Cameratoezicht

Sinds 25 mei 2018 is de nieuwe Camerawet van kracht. Die introduceert een nieuw aangiftesysteem voor bewakingscamera’s. Het plaatsen en gebruiken van een bewakingscamera moet voortaan worden meegedeeld aan de politie via het centrale e-loket www.aangiftecamera.be.

Aanmelden kan door zich te identificeren door middel van zijn elektronische identiteitskaart, een burgertoken, of een unieke veiligheidscode via een mobiele applicatie.

Een gebruikershandleiding van dit nieuwe aangiftesysteem voor bewakingscamera's is beschikbaar op www.besafe.be.

Wat houdt dit in?

  • De aangiften van je bewakingscamera's zullen voortaan gratis zijn.
  • Wil je een nieuw camerabewakingssysteem installeren? Je moet je systeem aangeven uiterlijk de dag vóór de ingebruikname, zoals wettelijk voorzien.
  • Je had je bewakingscamera's reeds aangegeven op het vroegere elektronisch loket van de gegevensbeschermingsautoriteit? Om de gegevens bij te werken, moet je je camera's eveneens aangeven op de nieuwe applicatie. Er werd een overgangsperiode van twee jaar voorzien om je de tijd te geven dit te doen; je hebt dus tot uiterlijk 25 mei 2020 om in orde te zijn.
  • Je moet erop toezien dat je aangifte up-to-date is, door deze ten minste jaarlijks te valideren.
  • Zoals voorzien in de Europese Verordening Gegevensbescherming (GDPR), legt de Camerawet je eveneens de verplichting op om een register van je beeldverwerkingsactiviteiten bij te houden. Dit register moet, op aanvraag, ter beschikking worden gesteld van de gegevensbeschermingsautoriteit.

 

Uitzondering

Je moet geen aangifte doen wanneer je een bewakingscamera plaatst op een plaats die niet toegankelijk is voor het publiek en die alleen dient voor persoonlijk of huishoudelijk gebruik, dus in je eigen woning.

 

Opgelet

Alleen een openbare overheid mag de openbare ruimte (in de wet een ‘niet-besloten plaats’ genoemd) filmen met bewakingscamera's. Een particulier heeft geen toelating om bewakingscamera's te plaatsen op een niet-besloten plaats, en mag dus enkel een besloten plaats filmen. Een besloten plaats is elk gebouw of elke plaats afgebakend door een omsluiting (dus een duidelijke visuele afscheiding of een aanduiding waardoor de plaatsen duidelijk van elkaar onderscheiden kunnen worden), al dan niet voor het publiek toegankelijk.

Voorbeelden:

- Voor het publiek toegankelijke besloten plaats: gemeentebestuur, bank, winkel, winkelcentrum, parking,... 

- Niet voor het publiek toegankelijke besloten plaats: privéwoning, delen van ondernemingen voorbehouden voor de bedienden, appartementsgebouw,... 

Men kan dus zeggen dat iedere particulier die de ingang van zijn privéwoning of zijn tuin filmt, een besloten plaats bewaakt.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02.